Loading...

Bioplan - Epipath + Ocular

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 03-07-2020

Tracklist

01. Ingress
02. Perspex Cassidy
03. He's a Transponster
04. VFR into IMC
05. Atomic Era Cocktails
06. Astral
07. Invective
08. Permeant
09. Inclement
10. Refractive
11. Ingress (Gavin Graham Remix)
12. Invective (Retrologue remix)

Achter Bioplan gaat de Zweedse multi-instrumentalist Andi Kravljaca schuil. Deze man hebben we als zanger mee kunnen maken bij onder anderen Seventh Wonder en Aeon Zen. Dat hij daarnaast ook een moppie gitaar en toetsen kan spelen, bewijst hij op zijn eigen project Bioplan. Als Bioplan is een release uitgebracht die het recente Epipath en het uit 2019 stammende Ocular bevatten. Het staat vol met proggy en djenty metal waarbij allerlei andere invloeden ook niet worden geschuwd.

Epipath gaat van start met een club-achtig intro dat direct de toon zet. Dergelijke loops dragen de riff- en solopartijen op vrijwel de gehele release. In het intro is het nog even gespeend van de tokkelkunsten van de man. Het is ook direct een minpunt dat het intro zo generiek is dat er weinig te beleven valt aan sfeer. Als dan Perspex Cassidy van start gaat, vallen de gitaren in en dan kunnen we genieten van Bioplan op haar volle oorlogssterkte. De loops gaan nog even door maar in de totaalbeleving wordt het allemaal interessanter. Als dan He's A Transponder ook weer lijken voort te borduren op dezelfde soort synthloops, begin ik toch wat onrustig naar de klok te kijken. Eigenlijk vind ik dan de eigenwijze '80's bewerking van Ingress, oftewel de Gavin Graham Remix nog het allerleukst. Dat heeft energie met zijn drive dat aan Survivor zonder gitaar en drums doet denken.

Wat dat aangaat is de Ocular-zijde iets interessanter. Daar komen wat meer diverse sfeerzettingen aan bod. Vooral Inclement is iets eigenwijzer van aard, door zijn ingehouden stukken en lichte versnellingen. Ook de synth-achtergronden kennen op deze release wat meer diversiteit.

In die zin lijkt Bioplan een plaat te zijn voor muzikanten. Een project dat is ontstaan uit plezier in spelen. Wel proggy, wel technisch maar zeker geen moeilijk-doenerij. Het ontbreekt verder een klein beetje aan atmosfeer. Wat meer concept, wat meer gekkigheid zou welkom zijn geweest. Bioplan werkt als een filmscore, alleen de beelden ontbreken nog. Voor de rest niets dan lof voor het plezier en de techniek. Vooral voor gitaristen zal dit een hele leuke toevoeging kunnen zijn.

Andi Kravljaca - guitars, keyboards, bass