Loading...

Bisönte - Ancestral Punishment

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-12-2020

Tracklist

01. Our Home
02. Two Worlds
03. Where Strangers Reside
04. The Arrival of Our End
05. Ancestral Punishment
06. New Beginning

Bisönte is een nieuwe space / stoner / doom metalband uit Spanje, pas eerder dit jaar ontstaan. Behalve gitarist Vicente Payá (Golgotha, Unbounded Terror, Holycide) denk ik niet dat ik de andere bandleden ergens van moet kennen. De twee dames en twee heren debuteren maar gelijk in hun eerste jaar met debuutalbum Ancestral Punishment op Xtreem Music.

Daarop presenteert de band zes nummers, in een speelduur van bijna drie kwartier; doom-waardig dus. Ik ben ook meteen vanaf opener Our Home (tevens eerste 'single') in de trance van de slepende stoner-doom. Sloom, zwaar, bezwerend, slepend, en ook wel klassiek zijn hier de sleutelwoorden. Tot de muzikale roots van de componist(en) van dit gezelschap hoort vrijwel zeker Black Sabbath. Wanneer die combinatie klopt dan heb je mij al snel binnen!

Lome gitaar- en ook basriffs voeren de boventoon, terwijl zo af en toe ook een stiekeme melodieuze lead binnensluipt. Al bromt de basgitaar voornamelijk. De haast serene, verheven dameszang contrasteert daar op prachtige wijze mee. De spaarzaam ingezette fluister-grunt zorgt voor een prettige afwisseling / toevoeging. Ik meen zo af en toe wat extra instrumentarium te horen, zoals een orgel en / of strijkers in bijvoorbeeld Two Worlds. Ook zijn daar even een mechanische spreekstem en wat space-geluiden te horen. Een geinige bijkomstigheid vind ik dat ook de overgangen tussen de diverse nummers bestaan uit spacey geluiden. Dat vind ik echt heel leuk gedaan, en geeft wat mij betreft een atmosferische meerwaarde.

Het monolithische The Arrival of Our End (bijna elf minuten doom-genot) is het toonbeeld van trage, monotone maar prachtige, atmosferische sfeermuziek. Zowel melodieus in de ingetogen fragmenten als deprimerend, dreigend, maar toch ook intrigerend. Het laatste logge stuk dat op zo'n zeven minuten wordt ingezet doet het 'm voor mij helemaal, juist als tegenhanger van het atmosferische gedeelte daarvoor. Ik vind dit echt een heerlijk nummer om mij in te verliezen en de gedachten te laten gaan gedurende instrumentale passages. Een tikkeltje mystiek, bezwerend is het nummer immers ook.

Na het eveneens imponerende titelnummer Ancestral Punishment - overwegend lekker zwaar, en opnieuw voorzien van de nodige tempo- en sfeerwisselingen - is afsluiter New Beginning niet alleen vanwege de verwarrende titel een vreemde eend in de bijt. Slechts drie-en-halve minuut, akoestische gitaarspel; de sfeer is melancholisch. Het voelt voor mij een beetje onaf, niet helemaal bevredigend. Maar ach, de rest van het album is wat mij betreft absoluut enorm de moeite waard. Ancestral Punishment is een sterk debuut, en Bisönte een naam om in de gaten te houden. Liefhebbers van atmosferische (stoner)doom moeten dit echt checken!

Andrea Trujillo - Bass

Pablo Herrero - Drums

Vicente Payá - Guitars

María J. Lladó - Vocals