Loading...

Bisönte - Broken

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-02-2023

Tracklist

01. Army of Faith
02. Can You Save Me?
03. In the Other Side
04. Mother Nature
05. Of Love Undone
06. The Evil Inside
07. Venom in the Blood

Bisönte is een nog relatief nieuwe space / stoner / doom metalband uit Spanje, begin 2020 ontstaan. Op hun debuutalbum Ancestral Punishment leek het nog te gaan om een solide band, maar inmiddels is me duidelijk dat het bij Bisönte vooral gaat om het echtpaar gitarist en bassist Vicente Payá (ook: Unbounded Terror, Holycide) en zangeres María J. Lladó. Beiden zitten ook in de doom / death-band Golgotha. Broken is hun tweede album.

Hun benadering van doom laat een psychedelische, misschien zelfs wel wat surrealistische insteek horen. Met uiteraard veel herhalingen, traagheid en lome, soms ronduit logge klanken (zoals bijvoorbeeld Can You Save Me laat horen). Vaak wordt een voorname rol gelaten aan mystieke keyboard-klanken, die erg sfeerbepalend zijn - een absoluut pluspunt wat mij betreft, zeker in combinatie met de wat lijzige zangstijl van Maria. De creepy atmosfeer vaart ook wel bij de productie, die aanzienlijk verbeterd is ten opzichte van het eerste album.

In mijn beleving heeft Bisönte op Broken letterlijk het beste tot het laatst bewaard, zoals het gezegde gaat. Ik vind The Evil Inside (met heerlijk logge riffs) en Venom In The Blood de prachtigste nummers van het album, al mocht opener Army Of Faith er ook al wezen. Dit is geen diskwalificatie van de overige tracks, want wat mij betreft is het hier gewoon zeven keer raak.

Laat ik het voor de verandering maar eens kort en krachtig houden: Ancestral Punishment was al een aangenaam debuut, ik vond Bisönte toen al een naam om in de gaten te houden. Op Broken klinkt de band al een stuk verfijnder, en komt de sfeer al zo veel beter over. Liefhebbers van atmosferische (stoner)doom moeten dit echt eens gaan checken!

Vicente Payá - Guitars, Bass

María J. Lladó - Vocals

Javier Fernández - Drums, Keyboards

Daniela Dahlien - Add. vocals