Loading...

Black Burned Blimp - Crash Overdrive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-11-2019

Tracklist

01. What Doesn't Kill You, Makes You Weirder
02. Inevitable Burn
03. Desert Wizard
04. Flock
05. Robo Erectus
06. Inventing the Questionmark
07. Demonic Stickfigure
08. Traveler
09. The Good, the Bad and the Fucking Horrific
10. Moustache Smoothie

Klinkend als een speed freakend monster op bezoek in Disney World, combineert Black Burned Blimp experimentele rock (en een vleugje punk) met de zware sound van stoner en maken het af met hier en daar wat psychedelica. Na drie jaar veel optreden en de release van een zelfgetitelde EP in 2016 heeft Black Burned Blimp op 20 september haar eerste full length album uitgebracht: Crash Overdrive.

Black Burned Blimp maakt van de genoemde ingrediënten een behoorlijk eigen, maar smakelijk hapje. Op een aangenaam bedje van heavy rock en stoner wordt naar hartenlust gestoeid met elementen uit pop, punk en psychedelische liflafjes. Invloeden zouden kunnen komen van uiteenlopende bands als Kyuss, Fu Manchu, At the Drive In, Faith No More, Queens of the Stone Age (Desert Wizard!) en Nirvana (het rauwe punk-aspect). Ondanks de bij vlagen catchy aanpak is dit toch geen licht verteerbare kost.

Direct vanaf de opzwepende opener What Doesn't Kill You, Makes You Weirder is het duidelijk dat we hier met een vastberaden band te maken hebben. Het snarenwerk zorgt voor vette grooves, de drums dartelen er onder door met een swingende basis; en zang, melodieuze leads en atmosferisch toetsenwerk zorgen voor houvast en toefjes melodie. Hierna horen we met Inevitable Burn de meer ingetogen en mysterieuze kant van de band. Natuurlijk wordt er nog altijd stevig gerockt en gegroovet, maar het intieme middenstuk zorgt voor een erg sfeervolle afwisseling. Die dynamiek beheerst Black Burned Blimp uitstekend.

Erg fraai gedaan, en opnieuw vooral zeer sfeerverhogend, zijn de intermezzo's Flock en Traveler. Weliswaar halen deze voor even de vaart uit de luisterervaring, maar qua sfeer hebben ze zeker meerwaarde. Het kan immers niet alleen maar constant het gas er op en gaan zijn. Ook in een nummer als Inventing the Questionmark komt heel goed naar voren dat groovende en beukende stoner en de psychedelische insteek uitstekend samen gaan; dit zal een van mijn favorieten van het album blijken.

Met het smeuïge Moustache Smoothie (met verslavend melodieus gitaarlijntje) komt er dan al weer een einde aan een aangenaam swingende plaat van eigen bodem. Nederland heeft een naam hoog te houden als het gaat om alternatieve, maar heavy rockbands. Black Burned Blimp kan prima mee in dit segment, en serveert hun muziek in een behoorlijk eigen aanpak. Aanrader voor de liefhebber van het genre!

Eric Broers - zang, gitaar

Arjan Broers - drums

Michaël van der Meer - gitaar, toetsen

Jurjen van Wingerden - basgitaar