Loading...

Black Trillium - The Fatal Shore

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2020

Tracklist

1. Conviction
2. Banished
3. Diseased
4. Haunted Oceans
5. The Fatal Shore

Hoewel er misschien maar vijf nummers op het debuutalbum The Fatal Shore van Black Trillium staan, met een gezamenlijk speelduur van 'slechts' 39 minuten, beslaat deze epische reis een uitgestrekt terrein. Het Australische duo Zachary Carlsson en Simon Skipper is al sinds 2010 bezig met deze band, waarvan eerder al twee EP's en twee singles verschenen. Drummer David Schneider levert hier zijn bijdrage als sessie-muzikant.

The Fatal Shore en al zijn tracks zijn geïnspireerd op de geschiedenis van de donkere gevangenissen in Australië, en volgen een gevangene die aankomt in Australië en de verplaatsing die plaatsvindt. Wanneer je met de songs Conviction, Banished, Diseased, Haunted Oceans en The Fatal Shore door de albumtitels bladert, en je luistert naar de gezongen songteksten, krijg je echt het gevoel van een verhaal dat door het hele album wordt verteld. Dit zijn niet alleen een aantal nummers die bij elkaar zijn geplaatst, maar een goed gemaakte en aangelegde reis die de luisteraar echt boeit en trekt.

Het duo Carlsson en Skipper heeft niet alleen een verhaal vastgelegd, maar heeft zichzelf in de schoenen geplaatst van degenen die naar een nieuw land waren verbannen, en tijdens het schrijven bezochten ze ook verschillende locaties in het hele land, waaronder een veroordeelden-begraafplaats in Port Macquarie, en strafsites op Cockatoo Island als ook Port Arthur in Tasmanië - allemaal om een goed beeld te krijgen van de wanhoop die wordt ervaren door al degenen die gevangen zijn gezet.

Het openingsnummer Conviction overtuigt direct, met donkere, heavy riffs, donderende drums en een diep basgeluid. De vocalen bestaan uit diep, krachtig gegrom en laten horen dat het menens is met de donkere sfeer. Gaandeweg het nummer verandert de dynamiek door een andere weergave van riffs, een mix van cleane en boze zang, leadgitaren met wat meer melodie en cleanere refreinen; om uiteindelijk volledig terug te vallen op ingetogen akoestische gitaren die een vals gevoel van veiligheid bieden voordat ze in de duisternis weer open barsten. Dat is nog eens een binnenkomer.

Gelukkig blijkt me gedurende de beluistering van het album dat dat hoge niveau geen toeval is. Over het algemeen is The Fatal Shore bezaaid met een aangename hoeveelheid aan krachtige donkere, stevige riffs die leveren tussen death, doom en sludge-achtige vibes, verweven met secties van open, atmosferische, soms cleane of akoestische gitaren. Zo af en toe komen ook uitbarstingen voor met snellere rauwere passages tot zelfs zwartgeblakerde blasts. Al die tijd blijven de agressieve en cleane zangstijlen van beide makers van het album gecombineerd worden. En juist dat zorgt voor een behoorlijke eigen smoel, die vooral in de meer compacte composities als Banished en Diseased goed tot uiting komt.

Daarnaast schuwt het duo het experiment ook niet, getuige bijvoorbeeld de mondharmonica die een prominente rol speelt in afsluiter en titelnummer The Fatal Shore. Sowieso is die laatste een heerlijke doomtrack, enorm atmosferisch, zonder in te boeten aan kracht. Onbekend maakt misschien wel onbemind, maar ik raad toch elke doom-fan aan om Black Trillium eens te gaan checken. Ik beloof je dat The Fatal Shore absoluut de moeite waard is!

Zachary Carlsson - Vocals, Bass

Simon Skipper - Guitars, Vocals

David Schneider - Drums