Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Blind Guardian - Live Beyond The Spheres

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-08-2017

Tracklist

Disc 1:
01. The Ninth Wave
02. Banish From Sanctuary
03. Nightfall
04. Prophecies
05. Tanelorn
06. The Last Candle
07. And Then There Was Silence
Disc 2:
08. The Lord Of The Rings
09. Fly
10. Bright Eyes
11. Lost In The Twilight Hall
12. Imaginations From The Other Side
13. Into The Storm
14. Twilight Of The Gods
15. A Past And Future Secret
16. And The Story Ends
Disc 3:
17. Sacred Worlds
18. The Bard's Song
19. Valhalla
20. Wheel Of Time
21. Majesty
22. Mirror Mirror

Naar aanleiding van het tiende studio-album Beyond The Red Mirror tourde het Duitse power metal-instituut Blind Guardian natuurlijk weer als vanouds Europa rond om de nieuweling te promoten. Ik heb de indruk dat zo'n beetje die hele tour is opgenomen; in elk geval hebben die opnames geleid tot een puike live-registratie. Live Beyond The Spheres bevat uiteindelijk 22 tracks, naar eigen voorkeur verdeeld over 3 CD's of 4 LP's. En voor de verandering eens een keer niet vergezeld van een DVD of Bluray.

Net als het genoemde laatste studio-album begint Live Beyond The Spheres met The Ninth Wave. Dat betekent meteen epiek, bombast, maar natuurlijk ook sterk uitgevoerde power metal; de toon is dus gezet. Naast de koorzang en de symfonische elementen zijn de hoofdrollen natuurlijk weggelegd voor het uitstekende gitaarwerk en de krachtige zang van bandopperhoofd Hansi Kürsch. Die laatste twee liggen dan ook (terecht) prominent in de mix.

Dat deze band gaat voor de muzikale perfectie lijkt me inmiddels wel duidelijk. De bandleden selecteerden uit elk van de opgenomen optredens hun eigen voorkeuren, waardoor uiteindelijk alleen het beste van het beste overbleef voor de luisteraar. Hoe dan ook klinkt deze muziek enorm energiek, de aandacht betaalt zich uit. Daarnaast is ook gekozen voor een goede dwarsdoorsnede van de loopbaan van de band. Naast uiteraard meer recente nummers (The Ninth Wave, Twilight of the God, Prophecies) komen ook klassiekers vanaf het prille begin aan bod (alleen al Majesty, Banish From Sanctuary, Valhalla van de eerste twee albums uit 1988 en 1989!). Ook mogen publiekslievelingen als The Bard’s Song en Mirror Mirror natuurlijk niet ontbreken.

Ondanks dat al die opnames afkomstig zijn van verschillende shows, en het materiaal oorspronkelijk een tijdsbestek beslaat van bijna dertig jaar, klinkt Live Beyond The Spheres toch als een eenheid. Natuurlijk is er ook wel wat veranderd aan de muzikale insteek in de loop der jaren, maar toch klinken de nummers altijd herkenbaar als Blind Guardian. Dat ik zelf een voorkeur heb voor het oudere, meer speedy materiaal doet daar niks aan af. De band staat al jaren aan de top van de (Duitse) power metal, en kan zo te horen nog wel even mee!

Hansi Kürsch - Vocals

André Olbrich - Guitars, Vocals

Marcus Siepen - Guitars, Vocals

Frederik Ehmke - Drums, Percussion

Barend Courbois - Bass, Vocals

Michael Schüren - Keyboards, Vocals