Loading...

Blitzkrieg - I Am His Voice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-06-2022

Tracklist

01. I Am His Voice
02. Pull The Trigger [live]

Neem het mij / ons maar niet kwalijk dat we nog nooit schreven over de NWOBHM semi-cultband Blitzkrieg. Blitzkrieg werd opgericht in 1980 en staat naast het 'legendarische' album A Time Of Change uit 1985 misschien wel meer bekend om de link met Metallica. Die band nam het nummer Blitzkrieg (wat voor de Blitzkrieg zelf in eerste instantie dan weer een b-kantje was van hun single Buried Alive uit 1981) op als b-kant voor de hun single Creeping Death uit 1984. Ook verscheen het op het overbekende cover-album Garage Days Inc uit 1998, en heeft Metallica het nummer regelmatig live gespeeld.

Blitzkrieg is met korte tussenpozen van mindere activiteit eigenlijk altijd blijven bestaan. Desondanks is Blitzkrieg buiten de Metallica-connectie voor mij een grote onbekende. Geen idee waarom eigenlijk. Des te leuk dan om anno 2022 toch eens (opnieuw) met deze band kennis te maken. Enig origineel bandlid is zanger Brian Ross, die ik grappig genoeg dan wel weer ken, van Satan. Ook een leuk detail is dat gitarist Alan Ross - sinds een jaar of tien bij de band - de zoon is van zanger Brian.

I Am His Voice is de gloednieuwe single, goedbeschouwd de opvolger van album Judge Not uit 2018. Na beluistering kom ik al snel tot de conclusie dat dit nummer verrassend eigentijds klinkt. Waar ik verwacht had dat de band oubollig zou overkomen is daar eigenlijk geen sprake van. Okay, de sfeer is authentiek, old school te noemen, er wordt lekker kwistig gestrooid met de nodige cliches, maar het geluid is toch best van deze tijd. Hooguit is het nummer misschien iets te melodieus, het whoo-hoo-hoo is leuk voor op het podium, maar niet voor op een single. Zanger Brian - toch ook al eer 68 - is goed in vorm, en ook het gitaarwerk spettert er lekker op los.

O ja, en over het podium gesproken: de b-kant van deze single is een 'live'-uitvoering van Pull The Trigger. En laat dat nou weer een (semi-)cover zijn van Satan (van hun demo Into The Fire uit 1982). De studioversie van Blitzkrieg stamt van hun split 7" uit 1985 met Venom. De live-versie werd opgenomen net voordat Covid de wereld lam legde.

Al met al ervaar ik deze release als een welkome duik in het verleden, met uiteindelijk de blik naar de toekomst gericht. En Blitzkrieg blijkt zonder meer de moeite waard om me verder in te verdiepen. Hieronder een videootje om even een indruk te geven:

Brian Ross - vocals

Alan Ross - guitars

Matt Graham - drums

Liam Ferguson - bass

Nick Jennison - guitars