Loading...

Blizzen - World In Chains

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-04-2020

Tracklist

01. Intro
02. Gates Of Hell
03. Forged With Evil
04. Gravity Remains
05. World In Chains
06. Serial Killer
07. Paradise Awaits
08. Lust
09. Forsaken Soul

Sinds hun debuut EP Time Machine uit 2015 hebben de Hessische jongens van Blizzen een reputatie opgebouwd in de Europese underground als een van de toonaangevende vertegenwoordigers van de zogenaamde "New Wave Of Traditional Heavy Metal" en speelden ze al op bekende festivals zoals Harder Than Steel 2014 of Metal Assault 2016, waar ze het publiek aan hun zijde kregen. Vier jaar na de High Roller-release Genesis Reversed is World In Chains de tweede langspeler, deze keer via bij Pure Steel Records, een label dat qua naam de band op het lijf is geschreven natuurlijk.

Volgens het promopraatje bij voorganger Genesis Reversed mochten we deze band niet vergelijken met genre- en landgenoten als Alpha Tiger en Stallion. En dat deed ik natuurlijk lekker wel, en nu nog steeds. De klassieke heavy metal van deze Duitsers biedt daar namelijk nog altijd alle gelegenheid toe. De heerlijk oubollige muziek deed namelijk de band's eerste EP-titel Time Machine alle eer aan: deze band lijkt rechtstreeks vanuit de jaren '80 naar de huidige tijd geteleporteerd.

Van meezingnummers zoals de opener Gates Of Hell via snelheidsmonsters als Forged With Evil en afsluiter Forsaken Soul tot aan hymnische tracks als titelnummer World In Chains en Serial Killer, Blizzen biedt nog altijd een volledige dosis old school heavy metal met melodieuze tot krijsende hoge zang. Spandex-fans, Cauldron / Enforcer-voorstanders en mensen die niet helemaal vies zijn van de NWOBHM dienen dit nieuwe album onmiddellijk aan hun boodschappenlijstje toe te voegen.

Dit is de muziek waar ik mee ben opgegroeid, die ik 'vroeger' te gek vond, en waar ik tot op de dag van vandaag - inderdaad mede uit nostalgische overwegingen - nog graag naar mag luisteren. De vleugjes speed metal die met regelmaat opduiken houden de vaart er lekker in, letterlijk en figuurlijk, want zonder dat element zou een album als dit een stuk sneller doodbloeden. Vuisten omhoog, paar biertjes erbij en headbangen tot je nek begint te kraken!

Stecki - vocals, bass

Marvin Kiefer - guitars, vocals

Andi Heindl - guitars

Gereon Nicolay - drums