Loading...

Blood Red Throne - Imperial Congregation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-11-2021

Tracklist

01. Imperial Congregation
02. Itika
03. Conquered Malevolence
04. Transparent Existence
05. Inferior Elegance
06. We All Bleed
07. 6-7
08. Consumed Illusion
09. Hero Antics
10. Zarathustra

In 2019 gaf Blood Red Throne met hun negende album Fit To Kill een stevig statement af om hun twintigjarige bestaan kracht bij te zetten. Bovendien bleek het een fraaie opmaat naar het mooi ronde getal (album nummer) tien: Imperial Congregation. "Op naar album nummer tien" waren dan ook mijn laatste woorden van de bespreking van Fit To Kill. Ook zei ik daar: "De afwisseling tussen beuken, grooven en sleuren bevalt me, en de open productie zorgt er voor dat de boel lekker naar binnen glijdt". Ik vermoed dat ook op het nieuwe album daar weer volop sprake van zal zijn.

Zoals altijd levert Blood Red Throne kwaliteit, een herkenbaar geluid en reflecteert de band met z'n thematiek grotendeels op de zelfingenomen aard van de mensheid. De onophoudelijke behoefte om zichzelf te vernietigen door macht, onwetendheid en religie. De band wenst niet mee te doen aan de kudde-mentaliteit, maar roept op tot het creëren van je eigen mogelijkheden, en de eigen verantwoordelijk te nemen voor zowel ellende als succes.

Zonder de originaliteits-kaart te trekken weet Blood Red Throne wel degelijk een eigen, dan wel herkenbaar geluid neer te zetten. Ondanks de ode aan de old school death metal zal de band nooit z'n zwartgeblakerde roots verloochenen, waarvan dan ook zeer subtiel een lichte vibe te horen is. Daarnaast wordt ook een tikje hedendaagse groove toegevoegd (Transparent Existence, We All Bleed) zodat al met de nodige variatie te horen is.

Al direct vanaf de eerste momenten van opener en titelnummer Imperial Congregation lijkt het onmogelijk om uit de zware greep van Blood Red Throne te ontsnappen. De combinatie van treffende riffs en de ziedende blast trekt je zeker weten zo het album in. Die eerste riff blijft door je hoofd spoken, ondanks dat ook de zware vocale aanval z'n best doet om de aandacht naar zich toe te trekken. Itika hakt daar lekker op door, en verleid je daarnaast met smerig pakkende gitaarleads.

Nee, Blood Red Throne doet niet echt aan vernieuwing; maar wel geheel z'n eigen ding. Mocht je voorgaande albums van de band kunnen waarderen, dan zit je met Imperial Congregation ook weer gebakken. No-nonsens, pretentieloze death metal op klassieke waarden geschoeid. Bovendien is kwaliteit gegarandeerd met zulke ervaren muzikanten.

Yngve Christiansen - Zang

Daniel Olaisen - Gitaar

Ivan Gujic - Gitaar

Stian Gundersen - Bas

Freddy Bolsø - Drums