Loading...

Bloodphemy - Blood Sacrifice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-09-2021

Tracklist

01. Last Cry for Humanity
02. House Of Souls
03. Pledge Of Allegiance
04. Sin
05. Flock Of Lambs
06. Revelation
07. Conviction
08. Bloodborne
09. In Cold Blood
10. In Righteous Solitude
11. Derogated Salvation

Bloodphemy is opgericht in 2000 en is gevestigd in Amersfoort, Nederland. In 2002 brachten ze het album Section 8 uit. Kort daarna gingen ze uit elkaar, om in 2015 de band nieuw leven in te blazen. Sindsdien brachten ze de EP Blood Will Tell (2016) en de albums Bloodline (2017) en In Cold Blood (2019) uit, waar verschillende collega's zich de afgelopen jaren prima mee vermaakt hebben. Nu is het mijn beurt om het splinternieuwe album Blood Sacrifice van enige waarderende woorden te voorzien.

Met invloeden uit zowel Florida als Zweden en een verleden van diverse bandleden in bands als Pleurisy, Khaoz, Sinister, Funeral Whore, Neocaesar, Bleeding Gods, maar ook Codex Mortis en Grindpad, is het geen verrassing dat Bloodphemy agressieve death metal brengt, die (iets minder) moderne en (heel veel) klassieke stijlen combineert. Deze keer losjes gebaseerd op een concept van een moorddadige priester in een landelijk gebied van de VS, in de 19e eeuw, daartoe gedreven door directe gesprekken met God. Als dat geen goede voedingsbodem is voor barbaarse, zieke death metal!

In het intro Last Cry For Humanity horen we de krankzinnige aanzet tot het verhaal, met het atmosferische maar clichématige klokgelui op de achtergrond. Vervolgens barst de band goed los met House Of Souls in de agressieve death metal-stijl zoals we die van de band kennen. Pledge Of Allegiance is weinig onderscheidend met z'n melodieuze accentjes, en rost in een bekeken beuktempo voort. Met Sin wordt wat meer het middentempo opgezocht, zonder daarbij aan agressie in te boeten. Zo hoor ik deze band het liefst: een tikje trager, maar wel volop dreigend.

Flock Of Lambs wordt op gang gebracht middels een korte sample als intro, uiterst passend gedaan wat mij betreft. De afwisseling van een vette riff, pakkende groove en opnieuw dreigend tempo past de band als gegoten. De variatie met de opzwepende stukken past daar helemaal bij; Bloodphemy op z'n best! O ja, dan heb ik het nog niet eens gehad over die zieke gitaarsolo, met even verderop een al even zieke lead die daar perfect op aansluit. Ook Revelation begint weer best apart, zo houdt Bloodphemy de luisteraar goed bij de les. En net als de voorgaande tracks blinkt de band opnieuw uit in slopende dreiging. Lekker hoor!

Gaandeweg het album krijg ik het gevoel dat ik steeds meer verwend word. Hoewel in de basis nergens een nieuw death metal-wiel wordt uitgevonden, verrast Bloodphemy met inventieve korte aanzetjes, en aardig wat dynamiek. Het rechttoe rechtaan beukwerk past uiteraard heel goed binnen dit stramien, maar daarin blinkt de band niet uit. Dat doet Bloodphemy wel door die passages te verweven met melodieuze dan wel atmosferische stukjes, en de inzet van veel dreigend, en al even atmosferisch midtempo-werk. Derogated Salvation sluit het album dan ook geheel in stijl af. Blood Sacrifice is een sterk (old school) death metal-album van eigen bodem, gebracht door gelouterde muzikanten.

Olivier van der Kruijf - vocals

Bart van Wallenberg - guitars

Arjan van Dune - guitars

Robin Zwiep - bass

Edwin Nederkoorn - drums