Loading...

Bongzilla - Weedsconsin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2021

Tracklist

01. Sundae Driver
02. Free the Weed
03. Space Rock
04. The Weedeater
05. Earth Bong / Smoked / Mags Bags
06. Gummies

Bongzilla is oorspronkelijk al opgericht in 1995 in Wisconsin, USA. Zoals hun naam al doet vermoeden, is het meeste van hun materiaal gerelateerd aan marihuana en het bevorderen van de legalisatie ervan. In de eerste jaren verschenen vooral EP's, singles en splits, vanaf 1999 bracht de band vier langspelers en een live-album uit. Na de release van hun vierde studioalbum Amerijuanican in 2005 toerde de band en bleef actief tot 2009, waarna de band stilletjes een pauze nam.

In april 2015 werd aangekondigd dat Bongzilla weer bij elkaar was (in dezelfde bezetting) met de aankondiging van een tour door Europa. De band vervolgde met een kort bezoek langs de westkust, en een korte tour langs de oostkust (van het thuisland) en sloot af met een optreden op Desertfest Belgium. De band begon 2017 met een lokale show in Wisconsin alvorens aan een volgende Europese tour te beginnen (waaronder Roadburn, DesertFest Berlijn en Londen) om daarna te werken aan materiaal voor een nieuw album.

Een paar maanden na het begin van de pandemie begon Bongzilla met repetities en opnames voor verschillende platenprojecten (waarover later misschien meer). Op 21 januari 2021 kondigt de band haar ondertekening aan bij het Italiaanse label Heavy Psych Sounds, voor de release van hun nieuwe, vijfde studioalbum Weedsconsin - zoals zo vaak een thematisch duidelijke titel, altijd goed voor een kwinkslag - zestien jaar na de voorganger! Aan de rand van de chaos, juist in het "Jaar van de Pandemie", is het zelfbenoemde Cannabeast weer ontwaakt - misschien heeft het zo moeten zijn. De pioniers van de weed metal slaan weer toe, het huidige label lijkt band op het lijf geschreven, qua stijl past het echt helemaal.

De plaat bewandelt het pad van zware riffs, geestverruimende jams, bezwerende geluiden en stampende beats. Doom, stoner, sludge, psychedelica - het zit er echt allemaal in. Vanwege de sobere, wat rauwige (vintage) productie klinkt het eindresultaat behoorlijk retro, waardoor de schatplichtigheid aan met name de jaren '70 Black Sabbath duidelijk boven komt drijven. Luister daarvoor maar eens naar het uitgesponnen drieluik Earth Bong / Smoked / Mags Bags. Veel herhalingen, hypnotiserende, vette grooves, weinig zang (gelukkig maar, want dit soort vocalen kan ik missen als kiespijn) en bij vlagen meeslepende, melodieuze gitaarleads en -solo's.

Inderdaad, dit is de betere tripmuziek, de band maakt - ondanks de grappen en grollen in uiterlijk vertoon, titels en (spaarzame) teksten hun naam en faam helemaal waar. Dit wil ik zeker eens live gaan meemaken, uiteraard met een stevige jonko binnen handbereik!

Michael Henry - drums

Jeff Schultz - guitars

Michael Makela - vocals, bass