Loading...

Born from Pain - Dance with the Devil

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-01-2015

Tracklist

01. As Above, So Below
02. Cause & Effect
03. Eye in the Sky
04. Truth of the Streets
05. Chokehold
06. Lone Wolf
07. Dance with the Devil
08. Roots
09. Bleed the Poison
10. Stand Free
11. Nomad
12. Hidden track

Born From Pain is sinds 1997 een hardcore/thrash/crossover band uit het Limburgse land, uit Heerlen om precies te zijn. De band haalt z'n muzikale mosterd bij zowel de Amerikaanse als Duitse jaren '80 thrash metal, de jaren '90 Floridaanse death metal, NYC hardcore/crossover alsook de Europese hardcore en metalcore scene. Bands waardoor men zelf zegt te zijn beïnvloed lopen dan ook uiteen van Testament en Slayer, via Obituary en Bolt Thrower tot Agnostic Front, Crumbsuckers en Merauder. Born From Pain staat al sinds het begin van de jaren 2000 stevig met twee benen in de Europese hardcore-scene, en is een veel en graag geziene gast op zowel vaderlandse als internationale podia.

Met Dance With The Devil - die titel klinkt wel heel erg metal - is de band inmiddels toe aan album nummer zeven in de discografie. Hierop bewijzen ze dat ze nog altijd niks aan kracht en fanatisme hebben ingeboet. Deze muziek is energiek, recht voor z'n raap, en zou zowel hardcore als metalfans moeten kunnen bekoren. Deze band laveert handig tussen deze stijlen door, maar wordt vaak onterecht weggezet als metalcore. De muziek is wat we vroeger crossover noemden, en dat is het dus eigenlijk gewoon nog steeds.

De ene keer meer metal, zoals de instrumentale introductie/albumopener As Above, So Below, of het wel erg heavy Truth Of The Streets, of Roots, met z'n lekker laaggestemde riff. De andere keer juist meer nadrukkelijk hardcore, zoals Chokehold en titelnummer Dance With The Devil bijvoorbeeld. Of neem het uitermate felle Eye In The Sky, de snelheidsduivel van het album. Metal of niet, het gitaarwerk mag er op dit album sowieso zijn, in vrijwel alle nummers horen we straffe riffs voorbijkomen, terwijl ook de ritmesectie regelmatig verdomd heavy uit de hoek komt. Ik heb Born From Pain op de laatste albums wel eens minder geïnspireerd voor de dag horen komen. Of dat te maken kan hebben met de terugkeer van oerlid gitarist Servé Olieslagers durf ik niet te zeggen.

Voorspelbare aspecten bevat het album echter ook. Zoals daar zijn de sampletjes die de verschillende nummers aan elkaar knopen. Ik heb mij laten vertellen dat deze afkomstig zijn van de film V For Vendetta (2005) over een naargeestige denkbeeldige samenleving, waarmee we meteen wel een album-thema te pakken hebben denk ik zo. Het is in elk geval een 'straat'waardig thema. Ook te verwachten zijn de verschillende gastvocalisten die even een potje mogen meebrullen. De opvallendste is wat mij betreft die op het nummer Stand Free, waar Nederhop-held Def P op onvolprezen wijze een felle Nederlandstalige rap de microfoon in spuugt. Waardevolle bijdrage.

Tel bij al deze muzikale krachtpatserij nog op de puntige productie van Tommie Bonajo, en je weet dat je een energiek schijfje in handen hebt. Misschien is Dance With The Devil niet de beste plaat die Born From Pain ooit voortbracht, maar hiermee laat de band anno 2014/15 weten dat er (weer of nog altijd) rekening met ze gehouden moet worden.

Rob Franssen - Vocals

Servé Olieslagers - Guitars

Dominik Stammen - Guitars

Pete Görlitz - Bass

Max van Winkelhof - Drums