Loading...

Broken Hope - Omen of Disease

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-10-2013

Tracklist

01. Septic Premonitions (Intro)
02. Womb Of Horrors
03. Ghastly
04. The Flesh Mechanic
05. Rendered Into Lard
06. Omen Of Disease
07. The Docking Dead
08. Give Me The Bottom Half
09. Predacious Poltergeist
10. Blood Gullet
11. Carnage Genesis
12. Choked Out And Castrated
13. Incinerated (2013 Redux)
14. Grindbox (Live In San Francisco)
15. He Was Raped (Live In San Francisco)

Broken Hope uit Chicago, USA, draait al mee in de death metal scene sinds 1989. Het begon allemaal met twee demo's, die de aandacht trokken van het underground label Grind Core Records. In 1991 verscheen Swamped in Gore, een absolute death metal klassieker uit die underground. Vervolgens komt de band terecht bij Metal Blade, dat inclusief een heruitgave van het debuut, tot 1997 vier albums van Broken Hope zal uitbrengen. In 1999 verschijnt nog Grotesque Blessings (Martyr Music), maar dat is het begin van het einde, in 2002 besluit de band er mee te kappen.

In 2007 is er een eerste poging om Broken Hope te reanimeren, maar dat blijkt nogal wat voeten in aarde te krijgen. Er lijkt een definitieve streep door de reünie te gaan wanneer op 20 januari 2010 het nieuws naar buiten komt dat de originele Broken Hope zanger Joe Ptacek zelfmoord heeft gepleegd; hij was pas 37 jaar. Na dit tragische voorval besluit de rest van Broken Hope even de tijd te nemen en rustig na te denken over een eventuele volgende stap.

Dat duurt tot 2012, wanneer gitarist en oprichter Jeremy Wagner samen met bassist Shaun Glass, die tussen 1995 en 1998 in de band speelde, Broken Hope nieuw leven inblazen. Grote afwezige is gitarist Brian Griffin, die in het verleden verantwoordelijk was voor veel van de muziek en het technische gedeelte erachter (mix, master, engineer, en productie). Aangevuld met drie nieuwe krachten, waaronder Gorgasm brulboei Damian Leski, brengt Broken Hope nu dan toch een splinternieuw album uit: Omen Of Disease.

Hierop staan twaalf nieuwe songs, een remake van het nummer Incinerated van het debuut Swamped In Gore, en een tweetal live uitvoeringen van oudere nummers die zijn opgenomen tijdens een optreden in San Fransisco, geen idee wanneer eigenlijk. Het gaat om Grind Box (van Repulsive Conception, 1995) en He Was Raped van Loathing uit 1997. Mede dankzij die extra's wordt een acceptabele speelduur gehaald voor een full length.

De death metal van Broken Hope is nog net zo old school als 'vroeger': lomp, bruut, beukend. Stampende stukken worden afgewisseld met iets dat op groove lijkt, terwijl er zo af en toe ook gierend blastende passages voorbijkomen (Ghastly). Het tempo mag dan regelmatig wisselen, de sound is en blijft laaaaag. Zoals het hoort natuurlijk.

Het enigszins mechanisch klinkende intro zet je misschien nog even op het verkeerde been, maar zodra de band losgaat met Womb Of Horrors weet je echt wel wat voor vlees je in de gehaktmolen hebt. Al laat ik me nog wel enigszins verrassen door de (onverstaanbare) vocalen, een putdiepe grunt. Die past eerder bij een grindcore band dan bij dit old school gezelschap. Al mag dat de pret niet drukken, het went best snel.

Tja, deze typisch (Amerikaanse) old school death van Broken Hope is op zich niet zo bijzonder of verrassend. De geest van die vroege jaren '90 zit overduidelijk in de muziek, dat maakt het voor de liefhebber aangenaam om te beluisteren, herkenbaarheid is troef. Dat de band ook wel weet wat er tegenwoordig te halen is mag blijken uit de gastbijdrage van Trevor Strnad van Black Dahlia Murder. Die screams gaan door merg en been en vormen een mooie afwisseling met het ultralage geluid van de rest van Omen Of Disease. Natuurlijk dienen we alle respect te hebben voor de wegbereiders van weleer, maar heden ten dage mag Broken Hope gewoon aansluiten in de lange rij van gelijkgestemden.

Damian "Tom" Leski - Vocals

Mike Miczek - Drums

Shaun Glass - Bass

Jeremy Wagner - Guitars

Chuck Wepfer - Guitars