Loading...

Brutality - Sempiternity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-08-2022

Tracklist

01. Orchestrated Devastation
02. Fluent in Silence
03. Artistic Butchery [new version]
04. Crushed [new version]
05. These Walls Shall Be Your Grave [Live]
06. Cries of the Forsaken [Live]
07. 48 to 52 - [Live]
08. Cryptorium - [Live]

Als band met een goed gedocumenteerde, turbulente carrière, is Brutality er in geslaagd om een fraaie discografie te hebben opgebouwd in hun aan-en-uit carrière. Vier studioalbums waarmee ze actief hebben bijgedragen aan de welbekende Tampa-scene. Meer over over deze cultband kun je hier lezennaar aanleiding van een vorig jaar verschenen compilatie. Hier gaat het over de al dan niet zwanenzang Sempiternity die in mei van dit jaar verscheen.

Toen Brutality in oktober 2020 aankondigde dat de band uit elkaar zou gaan, zag één man mogelijkheden in plaats van alleen maar het einde van de band. Michael H. Andersen, Emanzipation Productions' A&R manager zag het als een kans om een ​​soort eerbetoon aan de band uit te brengen, en benaderde hen om dat te doen. Omdat Brutality twee nieuwe nummers nog in petto had, begonnen de leden langzaamaan hun hoofd rond het idee van een definitieve release te krijgen, en aldus kreeg Sempiternity z'n huidige vorm.

Orchestrated Devastation en Fluent In Silence zijn twee splinternieuwe nummers, maar geheel geworteld in traditionele Florida-death metal-tradities. Rauw, bedompt, smerig, verrukkelijk groovend, naar underground riekend, maar stiekem aangenaam technisch onderlegd. Met name dat melodieuze gitaarwerk in de opener is echt niet te versmaden!

Crushed en Artistic Butchery zijn oudere tracks die in 2018 opnieuw werden opgenomen, en tot nu toe alleen beschikbaar waren in een beperkte EP-oplage in eigen beheer uitgebracht door de band. Ten slotte bevat Sempiternity vier nummers die live zijn opgenomen op het Maryland Deathfest in mei 2019. De kwaliteit van deze opnamen verrassen me in positief opzicht, en laten uitstekend horen waar Brutality allemaal wel niet toe in staat is. In deze muziek ligt naar mijn idee niet alleen het hart van de Floridase scene beklonken, maar hoor ik ook de nodige raakvlakken met veel Scandinavische melodeath-bands. Mijn favoriet: het logge 48 to 52.

Sempiternity (een veelzeggende titel, zou iets kunnen betekenen als semi-eeuwigdurend) begon als een zwanenzang, maar Brutality laat de deur open in plaats van hem voor eens en altijd te sluiten....

Scott Reigel - vocals

Jeff Acres - bass, vocals

Jay Fernandez - guitar

Jarrett Pritchard - guitar

Ronnie Parmer - drums