Loading...

Burning Witches - Burning Witches + Burning Alive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-03-2019

Tracklist

01. Black Widow
02. Burning Witches
03. Bloody Rose
04. The Dark Companion
05. Metal Demons
06. Save Me
07. Creatures Of The Night
08. We Eat Your Children
09. Creator Of Hell
10. The Deathlist
11. Jawbreaker [Judas Priest cover]
12. Metal Demons (live)
13. Black Widow (live)
14. Holy Diver [Dio cover] (live)
15. Burning Witches (live)

Stel dat Judas Priest een compleet vrouwelijke tegenhanger zou hebben, dan zou Burning Witches uit Zwitserland daar zeer dicht bij in de buurt komen. Ik val dus inderdaad meteen in huis over de muziek die dit dames-vijftal ten gehore brengt. Ik heb de band pas sinds kort ontdekt. Grappig genoeg heeft de band een Nederlandse connectie: Simone van Straten (Sister Of Suffocation) heeft de band al wel eens live uit de brand geholpen, terwijl Sonia Nusselder (Sepiroth, Ursinne) vorig jaar tot de band is toegetreden.

Burning Witches is opgericht in 2015 en kwam in december 2016 met een eerste tweetrack single: Burning Witches. In mei 2017 kwam de band met hun eerste langspeler, opnieuw Burning Witches getiteld. De twee tracks van de single staan als eerste twee op het album. Daarna verscheen in januari 2018 een live-EP met daarop vier tracks: drie van het debuutalbum, en een acceptabele coverversie van Dio's Holy Diver. Vervolgens verschijnt eind 2018 het tweede album: Hexenhammer.

Vermoedelijk kom ik later nog terug op Hexenhammer, nu gaat ik het eerst even hebben over de re-release van het eerste album. Burning Witches is als relatief onbekende band namelijk al vrij snel opgepikt door Nuclear Blast. Dat label heeft het debuutalbum samen met de genoemde live-EP in januari van dit jaar laten verschijnen als een soort van luxe editie; en als verlate kennismaking of iets dergelijks, want het zojuist genoemde tweede album was toen al uitgebracht.

Dat het hier om een vijftal dames gaat is in muzikaal opzicht niet relevant; ik vind het wel een pluspunt dat de old school heavy metal voorzien is van cleane hoge zang, precies zo'n stem die van oudsher precies bij deze muziek past. Er wordt volop gegaloppeerd in de ritmes, de riffs zijn eenvoudig maar aanstekelijk, en er wordt voornamelijk in het middentempo gemusiceerd. Opener Black Widow is een lekkere vlotte track, maar blijkt een uitzondering. Al mag ook The Deathlist er wel wezen qua tempo en energie. Ook de verplichte ballad mag natuurlijk niet ontbreken, Save Me voorziet in deze behoefte.

Behalve aan Judas Priest en de NWOBHM doet de potige metal van Burning Witches me bij vlagen ook wel wat denken aan Queensryche en Crimson Glory; en echt niet alleen vanwege de zang. Een beetje US metal zit er qua invloeden ook wel in heb ik het idee. Hoe dan ook vind ik het eerbetoon van deze band aan de klassieke heavy metal authentiek en welgemeend overkomen. Qua composities (de nekspieren blijven lekker bezig) als ook technische vaardigheden hebben de dames het hier prima voor elkaar. Ik hoop dat ze zich laten horen en zien op de komende zomerfestivals.

Jeanine Grob - Bass

Lala Frischknecht - Drums

Romana Kalkuhl - Guitars

Seraina Telli - Vocals

Alea Wyss - Guitars