Loading...

Burning Witches - Wings Of Steel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-01-2020

Tracklist

01. Wings Of Steel
02. Excecuted (Live At Wacken 2019)
03. Open Your Mind (Live At Wacken 2019)
04. Hexenhammer (Live At Wacken 2019)

Het van oorsprong Zwitserse Burning Witches (opgericht in 2015) is inmiddels een Zwitsers-Nederlandse samenwerking. In 2018 versterkte Sonia Nusselder (Ursinne, Ecocide, Sepiroth, Shade of Hatred) de band, terwijl ook Simone van Straten (Sisters Of Suffocation) even deel uitmaakte van het all-female gezelschap. Vorig jaar stapte frontdame Seraina Telli op, waarna Laura Guldemond (Shadowrise, Robby Valentine) het toverstokje overnam.

Om een impressie te geven hoe een en ander zou gaan klinken bracht de band, tegelijk met het brengen van het goede nieuws, meteen maar een nieuwe single uit, Wings Of Steel. Datzelfde nummer zal ook te vinden zijn op het aanstaande nieuwe album Dance With The Devil, dat op 6 maart zal gaan verschijnen. Alsof dat nog niet genoeg is, verscheen in december ook al een EP Wings Of Steel, waarop naast dezelfde single ook drie live-tracks te horen zijn. Het betreft hier opnamen van het optreden dat de band afgelopen zomer gaf op Wacken Open Air.

Ik kan met gerust hart allerlei grappen en grollen of andere minderwaardige opmerkingen over heavy metal musicerende dames achterwege laten, want Burning Witches is gewoon een oerdegelijke metalband. De dames beheersen hun instrumenten, pennen adequate composities bij elkaar, en overtuigen ook op het podium. Daarnaast heeft vocaliste Laura Guldemond al bij Shadowrise laten horen een arsenaal aan zangstemmen in huis te hebben - van hoge uithalen tot stevig geschreeuw - zodat ook dat aspect hier dik in orde is. Dat zij ook live haar mannetje staat bewijst ze op de hier aanwezige live-tracks. Direct vanaf het begin (de spanning wordt goed opgebouwd bij Executed) is niet alleen zij, maar de hele band, goed bij de les. Ik vind Hexenhammer trouwens een lekker donker heavy metal-nummer, wel een stiekem favorietje.

Blijkbaar moet bij label Nuclear Blast gedacht worden dat het ijzer gesmeed moet worden wanneer het heet is, want er verscheen de afgelopen twee jaar wel erg veel (al dan niet nieuw) materiaal van deze dames. Ach, de liefhebber van klassieke, vlotte heavy of power metal zal zich met de reguliere albums van Burning Witches zeker geen buil vallen. Het damesvijftal maakt eventuele verwachtingen helemaal waar, en mag simpelweg beoordeeld worden op hun uitstekende muzikale krachtpatserij. Ik kijk uit naar het aanstaande album!

Jeanine Grob - Bass

Lala Frischknecht - Drums

Romana Kalkuhl - Guitars

Sonia Nusselder - Guitars

Laura Guldemond - Vocals