Loading...

Carcass - Torn Arteries

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-09-2021

Tracklist

01. Torn Arteries
02. Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No. 1 In B) ADM
03. Eleanor Rigor Mortis
04. Under The Scalpel Blade
05. The Devil Rides Out
06. Flesh Ripping Sonic Torment Limited
07. Kelly's Meat Emporium
08. In God We Trust
09. Wake Up And Smell The Carcass - Caveat Emptor
10. The Scythe's Remorseless Swing

In 2013 konden vriend en vijand zich uitleven op of over de eerste Carcass-plaat sinds mensenheugenis. Ik vond het een prima album waarop eigenlijk van alles dat Carcass ooit heeft gedaan wel weer terug te horen was. Na Surgical Steel is het nu, toch ook al weer acht jaar verder, tijd voor Torn Arteries.

Het blijkt niet helemaal de band's eigen keuze te zijn geweest om het album nu pas uit te brengen, het was namelijk al een tijdje klaar, en stond op de rol voor augustus 2020. Maar ja, we weten allemaal hoe de afgelopen anderhalf jaar zijn verlopen, en er werd (door het label) besloten om geen album uit te brengen zonder dat de release ondersteund zou kunnen worden door een aansluitende tour. En zelfs nu is het nog maar de vraag hoe dat laatste er in de praktijk uit gaat zien.

Al in december 2019 kregen we een eerste voorbode voor Torn Arteries, in de vorm van de flexi-single Under The Scalpel Blade, onderdeel van de Decibel Magazine Flexi serie. Aansluitend verscheen in oktober 2020 een EP'tje Despicable, met daarop - naast de eerder genoemde single - nog eens drie nieuwe nummers. Achteraf blijkt dat deze afkomstig zijn van dezelfde opnamesessies als Torn Arteries, en te beschouwen zijn als de leftovers, waarvoor geen plaats meer was op het album. Behalve dan Under The Scalpel Blade, dat blijkbaar een belangrijke track is voor de band. Ik vind deze eigenlijk ook wel het meest aansluiten op ouder werk.

Torn Arteries is gemaakt in dezelfde bezetting als z'n voorganger, dus als trio. De rol van Tom Draper blijkt dus 'beperkt' tot die van live-gitarist; hij staat wel als gitarist vermeld in de info-sheet, maar is dus niet op het album te horen. Wel is er een bijzonder gast opgetrommeld in de vorm van Per Wiberg, die op een paar tracks opvallende bijdragen levert met zijn kenmerkende orgelspel. Verder vallen mogelijk de gelaagde vocale partijen op, waar alle drie de bandleden hun bijdragen aan geleverd hebben.

Hoewel opener en titelnummer Torn Arteries nog anders doet vermoeden ligt het gemiddelde tempo op deze nieuwe plaat niet al te hoog. Natuurlijk is Carcass al lang niet meer die baanbrekende extreme metal-pionier, en die extremiteit heeft dan ook al lang plaats gemaakt voor fraaie melodieën en invloeden van meer gematigde rock- en metal-genres. Ik heb het idee dat Carcass vooral een goede gitaar-plaat wilde maken, want Bill Steer krijgt alle ruimte voor zijn riffs, smaakvolle leads en bij vlagen prachtige en zelfs verrassende solo's, zoals (het einde van) The Devil Rides Out bijvoorbeeld laat horen.

Van de tien tracks op het album staat er maar eentje die me niet helemaal kan bekoren. In eerste instantie lijkt Flesh Ripping Sonic Torment Limited het meest avontuurlijke nummer van de plaat, maar gaandeweg kom ik er achter dat de speelduur van bijna tien minuten te veel van het goede is. Zo lang kan het nummer dus niet blijven boeien. Kelly's Meat Emporium is aansluitend een welkome schop onder de kont, voordat we aanbelanden bij een van mijn favorietjes van het album: het dreigende In God We Trust, waarop ook weer volop gitaarsolo's te horen zijn.

Net als z'n voorganger is ook Torn Arteries weer een kwalitatief goede plaat geworden, waar ik prima naar kan luisteren. Wanneer je - net als ikzelf - de verwachtingen die de naam Carcass oproept buiten beschouwing weet te laten, blijft er onder de streep een prima, melodieus death metal-album over. Met wat plussen en minnen, mede naar gelang je eigen smaak.

Bill Steer - Guitars, Vocals

Jeff Walker - Vocals, Bass

Daniel Wilding - Drums, Vocals

Per Wiberg - Keyboards