Loading...

Cavern Deep - Cavern Deep

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-10-2021

Tracklist

01. Staring Down
02. Abandoned Quarters
03. Ominous Gardens
04. Waterways
05. Leap of Faith
06. Deeper Ground
07. Fungal Realm
08. The Dark Place

Doom metal uit Zweden, een onweerstaanbare combinatie die eigenlijk nooit mis kan gaan. Van Cavern Deep had ik nog niet eerder gehoord. Niet verwonderlijk, want de band is opgericht in 2019, en komt na een paar singles afgelopen zomer met hun debuutalbum. Deze is simpelweg getiteld Cavern Deep. Volledig blanco zet ik mij te luisteren, om pas daarna meer info te vergaren. Het debuutconceptalbum van Cavern Deep gaat over 50 avonturiers die de ingang vinden van een verloren ondergrondse beschaving die ze betreden met de hoop op een schat. Hiermee wordt ook meteen de bandnaam (en albumtitel) verklaard.

Een archeoloog en 49 mannen staan aan de poorten van een voorheen onbekende beschaving, voor een moment naar beneden te staren in de ingewanden van de berg voordat ze aan hun afdaling beginnen. De tocht naar beneden blijkt gevaarlijker dan verwacht, ze klimmen naar beneden via wervelende trappen die alleen verlicht worden door organische TL-lampen. Verderop wordt het pad steeds meer afgebrokkeld, uiteindelijk moeten ze touwen gebruiken om de kapotte bruggen en tunnels over de diepe afgronden beneden te doorkruisen. Gevuld door de belofte van een schat gaan ze verder naar beneden. Veel mannen worden vermist terwijl ze de omleidingstunnels moeten verkennen, ze komen nooit meer terug en hun geschreeuw wordt gevolgd door stilte. Het enige dat gevonden is, zijn hun veiligheidstouwen, gedreven door hebzucht zet de archeoloog de expeditie voort.

Een prachtig verhaal, dat zich natuurlijk uitstekend leent voor een stevig potje atmosferische (doom) metal. Dat zet Cavern Deep hier dan ook bij uitstek neer, en zou een fraaie soundtrack kunnen zijn voor een verfilming van pak 'm beet een Stephen King- of Clive Barker-verhaal. De band weet heel slim gebruik te maken van dynamiek door (bijna-) stiltes te laten vallen, om zo vanuit het schijnbare niets keihard toe te slaan. Ingetogen passages en atmosferische effecten worden daarmee enorm effectief ingezet, en geven de heavy riffs nog meer diepgang.

Want vergis je niet: Cavern Deep musiceert enorm log en zwaar, inderdaad precies zoals ik mijn doom metal graag hoor. De nummers trekken traag voorbij, drijvend op verwoestende riffs, diepe lagen basgitaar, en donderende trommelslagen. De vocalen laveren daar rauw en ruig doorheen, wisselend van gekweld klinkend gekerm tot een grofkorrelige grunt. Ja, dat past helemaal bij de muziek, en volgt uiteraard ook de verloop van het verhaal. Hoe meeslepend dit allemaal kan klinken laat bijvoorbeeld Waterways heel goed horen. Ik heb de 'tekst' 'la lala lala' nog nooit zo indringend gebruikt horen worden; wat enorm effectief! En stiekem toch ook heel pakkend. Vergeef me de slechte(?) woordspeling, maar Cavern Deep heeft echt heel veel diepte in hun composities.

Ook Fungal Realm (schimmelrijk - je moet er maar op komen) is een verrukkelijk nummer in mijn beleving. Traag, ook weer meeslepend, echt een enorm monolithisch monster. Ik licht hiermee slechts twee nummers uit, mijn twee persoonlijke favorieten, maar geloof me, het album is in z'n geheel absoluut de moeite waard. Ik heb het woord meeslepend nu een paar keer laten vallen, dat is namelijk precies wat er is gebeurd. Ik heb me echt helemaal kunnen laten meevoeren met dit album Cavern Deep. Niet eens het verhaal op zich, maar wel hoe dit in muzikaal opzicht is weergegeven. Het album is echt een coherent geheel - logisch gezien het concept - dat muzikaal staat als een huis. Houd je van sterk uitgevoerde atmosferische doom, dan mag je Cavern Deep niet missen in mijn beleving.

Tip: check ook eens het youtube-kanaal van de band, waarop niet alleen alle tracks zijn voorzien van de teksten, maar ook verbindende stukken tekst het verhaal helemaal weergeven.

Max Malmer - Bass, Vocals

Dennis Sjödin - Drums

Kenny Oswald Dufvenberg - Vocals, Guitars