Loading...

Cavern Deep - Part II - Breach

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-09-2023

Tracklist

01. Breach
02. Primordial Basin
03. A World Bereaved
04. Skeletal Wastes
05. Sea Of Rust
06. The Pulse

De Zweedse doomband Cavern Deep wist mij met hun zelfgetitelde debuutalbum in 2021 direct te pakken. Dit album ging over 50 avonturiers die de ingang vinden van een verloren ondergrondse beschaving die ze betreden met de hoop op een schat. Hiermee wordt ook meteen de bandnaam (en albumtitel) verklaard. Twee jaar later heeft de band de opvolger paraat: Part II - Breach, waarop het concept verder wordt doorgetrokken.

Ook de muziek wijkt op het nieuwe album niet noemenswaardig af van de voorganger. Cavern Deep musiceert enorm log en zwaar, inderdaad precies zoals ik mijn doom metal graag hoor. De nummers trekken traag voorbij, drijvend op verwoestende riffs, diepe lagen basgitaar, en donderende trommelslagen. De vocalen laveren daar rauw en ruig doorheen, wisselend van gekweld klinkend gekerm tot een grofkorrelige grunt. Ja, dat past helemaal bij de muziek, en volgt uiteraard ook de verloop van het verhaal.

Opener Breach maakt dat direct ondubbelzinnig duidelijk. Het is een atmosferisch sterk nummer, dat drijft op een afwisseling van ruige riffs en melodieuze laagjes. De treurig klinkende doom past bij uitstek bij de melancholieke tekst en sfeer van het verhaal, en het nummer. Een werkelijk prachtige opener die wat mij betreft heel veel belooft voor het vervolg.

Gelukkig wordt ik niet teleurgesteld. Primordial Bassin verhaalt over de wedergeboorte vanuit het oerbekken, kracht bijgezet door de stem van gastvocaliste Susie McMullan. Deze extra stem geeft nog meer kracht en laag aan de toch al intense muziek. De opbouw van dit nummer is echt geweldig, van een intiem begin via een spetterende gitaarsolo naar iets dat klinkt als een soort bevrijding. Vanuit de wieg naar een koude omhelzing is een perfecte omschrijving voor de koude atmosfeer van A World Bereaved. Een karige muzikale omlijsting, sobere vocalen, en toch intens snijdend: elke inspanning is raak.

Skeletal Wastes is een wat meer klassieke doom-track, met pakkend-logge riffs en een stampende ritmesectie als basis. Daar overheen de declamerende vocale voordracht die hier zo goed past. Via het lome maar altijd atmosferische Sea Of Rust wordt toegewerkt naar het ultieme slotakkoord met de toepasselijke titel The Pulse. De bevrijding, het verzachten van de innerlijke pijn. De polsslag is goed terug te horen in het nummer zelf, net als de laatste restjes pijn.

Ook met hun tweede album weet Cavern Deep mij mee te sleuren in hun wereld, hun verhaal, en vooral de zo sterke atmosferische doom metal. Dit smeekt in alle opzichten naar meer!

Max Malmer - Bass, Vocals

Dennis Sjödin - Drums, Keyboards, Vocals

Kenny Oswald Dufvenberg - Vocals, Guitars

Susie McMullan - Guest vocals