Loading...

Centinex - Subconscious Lobotomy (v.II.MCMXCIX)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2013

Tracklist

01. Blood On My Skin
02. Shadows Are Astray
03. Dreams Of Death
04. Orgy In Flesh
05. End Of Life
06. Bells Of Misery
07. Inhuman Dissections Of Souls
08. The Aspiration
09. Until Death Tear Us Apart
10. Apocalyptic Armageddon
11. Seeds Of Evil
12. Everlasting Bloodshed

Ruim een maand geleden besprak ik het vierde album van de oudschoolse Zweden van Demonical. Daarin viel de naam Centinex, de band die te beschouwen valt als de voorloper van Demonical; die laatste band is opgericht door drie ex-Centinex leden. Centinex zelf heeft bestaan van 1990 tot 2006 (tot het begin van Demonical dus), en hoeft zeker niet gerekend te worden tot de toppers van de old school death metal beweging.

Om een lange geschiedenis wat korter te houden: in 1992 bracht Centinex z'n debuutalbum Subconscious Lobotomy uit. Gestoken in een hoes die van originele afzichtelijkheid juist daardoor weer gaaf is, bestormt Centinex de wereld met authentieke, rammelende death metal met punk/crust invloeden, niet geheel ongebruikelijk in die tijd. Het album werd opgenomen in de Sunlight Studios, waarbij Tomas Skogsberg een niet onbelangrijke helpende hand toestak op technisch gebied.

Ik laat de loopbaan van Centinex verder even voor wat die was, want het gaat hier om dit debuut, dat ook nog na het uiteengaan van de band een verder leven krijgt. In 2010 brengt het Spaanse Memento Mori het album al eens opnieuw uit, met nieuw artwork, en twee EP's als bonus: Under A Black Sky (1993) en Transcend The Dark Chaos (1994). Nu, in oktober 2013, besluit Pulverised Records tot nog een nieuwe release, waarbij de opnamen deze keer compleet geremasterd zijn. Ook is het album voorzien van weer een nieuwe hoes (Mark Riddick), en ook hier krijg je er een bonus bij, deze keer is dat de EP Apocalyptic Armageddon (2000). Ook is bassist Martin Schulman, oerlid, bassist en belangrijkste songwriter van de band, bereid gevonden wat tekst en uitleg aan het papier toe te vertrouwen.

Over de muziek kan ik kort zijn. Subconscious Lobotomy is ongetwijfeld een van de meest gestripte en primitieve death metal uitingen die je zult tegenkomen, zelfs voor die tijd. Maar toch heeft het zijn authentieke waarde en is het een goed voorbeeld van het vroege Zweedse death metal geluid. Albumopener Blood On My Skin klinkt veelbelovend, ondanks de nog altijd verre van optimale productie. Er wordt lekker afgewisseld tussen rammelende beukstukken en donkere, langzamere passages, waaraan zelfs wat effecten zijn toegevoegd. De vocalen zijn lekker rauw en smerig, dat geldt ook voor het gitaarwerk.

Ook Orgy In Flesh is zo'n lekker vies, duister nummertje (met toegevoegde dameszang in het refrein, lekker evil), waar de ranzigheid van afdruipt. Er wordt gevarieerd door middel van punky, eenvoudige, rammende passages, waar de andere, crusty kant van de old school death aan de orde komt. Dat er toch vooral geprobeerd is om een donkere sfeer neer te zetten laat afsluiter Until Death Tear Us Apart goed horen; sferisch ziek dit. De remastering heeft de opnames hoe dan ook goed gedaan.

De drie tracks van Apocalyptic Armageddon (hier voor het eerst op CD) laten al weer een iets ander, 'moderner' geluid horen. Op zich niet vreemd natuurlijk, er zit acht jaar tussen. De intentie van het musiceren is echter onveranderd gebleven. Onversneden, rauwe, smerige death metal, inmiddels wel zonder de oorspronkelijke punk/crust invloeden; Centinex hakt er lustig op los. Vooral Everlasting Bloodshed mag er van mij zeker wezen. Liefhebbers van die ouderwets vieze death die dit nog niet kennen gaan dit beter eens beluisteren!