Loading...

Cerebrum - Iridium

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-05-2019

Tracklist

01. Time Reversal
02. A Face Unknown
03. Memory Hoax
04. Euphoric Control
05. Gods In Trance
06. Cognitive Dissonance
07. Astral Oblivion
08. Absorbed In Greed
09. Escape To Bliss

Cerebrum is een Griekse death metalband die al actief is sinds 2002, maar is hier nog niet eerder voorbij gekomen. Eerder verschenen er albums in 2009 (Spectral Extravagance) en 2013 (Cosmic Enigma), echter het in december vorig jaar verschenen derde album Iridium is pas mijn kennismaking met deze band.

De Griekse technische death metal-muzikanten laten een duizelingwekkend album van intense en complexe death metal-muziek los die de ziel en emotionele waarden niet laat varen ten gunste van de technische details. Dit is momentum-zware, ritmische en viscerale death metal die uitdagend blijft zonder afbreuk te doen aan de flow of de beluisterbaarheid. Deze kwaliteit lijkt lang vergeten in de race om de snelste of meest flamboyante te zijn, en dat is precies de reden waarom deze ervaren band (die ooit opschepte over het hebben van een Nile-lid, George Kollias, in hun gelederen) zich onderscheidt van de massa. Met verbluffend artwork van Costin Chioreanu (At The Gates) en mastering van Colin Marston (Gorguts), is alles uit de kast gehaald om maximale prestaties te bieden, te midden van de heersende (en essentiële) chaos, terwijl het altijd een menselijke toets behoudt.

Juist de kunst om ingewikkelde muziek simpel te laten lijken beheerst deze band optimaal. Afwijkende drumpatroontjes, dissonante riffs en licks, maar ook mystieke gesproken woord-fragmentjes, ingetogen intermezzo's en kunstig uitgevoerde tempowisselingen zijn allemaal net niet standaard, en dragen juist bij aan het eigen geluid van deze band. Het snarengepriegel (ook op de fretloze basgitaar) is onmiskenbaar kunstig uitgevoerd, maar wordt gespeeld in dienst van de composities. Cerebrum doet niet aan zinloze muzikale krachtpatserij. Er gebeurt veel in de relatief korte - in elk geval compacte - nummers, en zo af en toe moet je ook echt even sommige stukken vaker horen om te doorgronden wat er allemaal gespeeld wordt: aan technische hoogstandjes geen gebrek. De band heeft er dan ook slim aan gedaan om even na de helft van het album een instrumentaal rustpuntje in te bouwen (Cognitive Dissonance).

In de basis is de death metal van de oude snit, daarnaast is de productie (bewust?) wat sober gehouden. dat geeft de muziek een lekkere rauwe sfeer, een pluspunt wat mij betreft. Over het geheel genomen wordt het tempo straf hoog gehouden, maar met de eerder genoemde elementen wordt er gelukkig ook rekening gehouden met de luisteraar. De hele boel zit strak in elkaar, deze mannen weten overduidelijk van wanten. Aanrader voor de liefhebber van authentieke en technische death metal.

Mike Papadopoulos - Guitar

Jim Touras - Guitar, Vocals

Dekfalion Dimos - Drums

George Skalkos - Bass