Loading...

Ceremony - Tyranny From Above

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-09-2016

Tracklist

01. Inner Demon
02. Drowned in Terror
03. Solitary World
04. Ceremonial Resurrection
05. When Tears Are Falling
06. Humanity
07. Beyond the Boundaries of This World
08. Essence of Alternation
09. Tribulation Foreseen
10. Immortality of the Gods
11. Tyranny From Above
12. Humanity
13. Tribulation Foreseen

Ceremony werd opgericht in de regio Rotterdam in 1989 door gitarist Peter Verhoef (ex-Phlebotomized) en bracht twee demo's, een 7'' EP (Inclemency, 1992) en hun debuut full length Tyranny From Above uit in 1993. Het album werd indertijd uitgebracht door het Nederlandse underground label Cyber Music, en is nu eindelijk opnieuw verkrijgbaar, uitgebracht door Vic Records, wie anders.

Alle nummers zijn indertijd opgenomen in de Nederlandse cult studio Het Pand in Rotterdam met Frits van Mourik (Phlebotomized, Obtruncation, Threnody). Ron van de Polder, stichtend lid van Sinister (een band waarmee de nodige links zullen blijken te zijn) speelt bas op het debuutalbum. Alle nummers zijn volledig geremasted door Arco Wolf (o.a. Ides). Het boekje bevat zoals altijd zeldzame foto's en uitgebreide liner notes. En Vic zou Vic niet zijn wanneer er niet ook nog het een en ander aan bonusmateriaal zou worden toegevoegd.

Natuurlijk bevat deze re-release de genoemde Inclemeny E.P. uit 1992. Weliswaar 'slechts' twee tracks, maar vooral Tribulation Foreseen maakt al heel veel duidelijk van waar Ceremony voor staat: Ceremony speelde redelijk technische, maar altijd brute, death metal uit de vroege jaren '90, vergelijkbaar met die van de vrienden en stadgenoten van Sinister bijvoorbeeld (het is niet heel verrassend dat Peter Verhoef twee keer werd gevraagd om Sinister te versterken in hun vroege dagen). Beide tracks vonden dan uiteindelijk ook hun weg naar het debuutalbum.

Daarnaast worden we ook nog getrakteerd op de drie tracks van een ongetitelde promo/demo uit 1994, die naar ik aanneem bedoeld was als voorproefje naar een tweede CD. Die zou er dus nooit meer komen, want vlak daarna viel Ceremony uit elkaar. Of toch? Blijkbaar kruipt ook hier het bloed waar het niet gaan kan: eind vorig jaar blies Peter Verhoef de band nieuw leven in, waarbij het me opvalt dat de bezetting voor viervijfde deel hetzelfde is als in de beginjaren. De vaderlandse podia worden in elk geval al weer onveilig gemaakt; het is duidelijk dat het heilige vuur nog niet gedoofd is!

Micha Verboom - Vocals

Peter Verhoef - Guitars

Johan van de Sluijs - Guitars

Ron van de Polder - Bass

Patrik van Gelder - Drums