Loading...

Cloven Hoof - Time Assassin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-06-2022

Tracklist

01. Guardians of the Universe
02. Liquidator
03. Lords of Death
04. After Forever
05. Time Assassin
06. Beltaine Fire
07. Highway Man
08. Tokyo Knights
09. Carnival of Lost Souls

Mijn waardering voor (en nostalgische gevoelens naar) Cloven Hoof heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Met hun zelfgetitelde debuutalbum uit 1984 ben ik mede opgegroeid, en hoewel ik de band in de loop der jaren uit het oog en oor verloor - en ook uitgebreidere muzikale interesses heb ontwikkeld - heb ik Cloven Hoof de laatste jaren weer zo'n beetje herontdekt. Vanaf Resist Or Serve (2014) volg ik de band weer met regelmaat. Zo stuitte ik recent ook op hun meest recente studio-album Time Assassin.

Als oudgedienden uit de NWOBHM-periode - hoewel bassist Lee Payne het enige originele bandlid is - staat de band tegenwoordig garant voor stevige heavy metal. Waarbij ik het nog altijd opvallend vind hoe eigentijds de band eigenlijk klinkt. De muziek is weliswaar gebaseerd op de roemruchte jaren '80, maar zowel de productie als de composities trekken de band de tegenwoordige tijd in. Ik vind hierin wel de nodige overeenkomsten met de band Hell, die zo'n beetje dezelfde weg bewandeld heeft. Cloven Hoof klinkt namelijk beter dan ooit! Ontdaan van de oubollige charme van vroeger staat dit nieuwe album gewoon als een huis.

Dit lijkt me niet in het minst de verdienste van de (Amerikaanse - hij zong ooit een blauwe maandag bij Omen) zanger George Call, die sinds 2015 bij de band betrokken is. De gedreven metal van Cloven Hoof vaart wel bij zijn ijzersterke, klassieke metal-vocalen, en geeft die muziek de nodige epiek, en vooral nieuw elan mee. Luister naar opzwepende tracks als openers Guardians Of The Universe en Liquidator, waarbij natuurlijk ook een hoog Judas Priest-gehalte niet te ontkennen is. Misschien een beetje overdreven, maar de vocalen tillen hier het niveau toch wel een stukje omhoog.

Ook het swingende titelnummer Time Assassin en de meer klassieke heavy metal-stampers Tokyo Knights en Carnival Of Lost Souls (leuk intro!) kunnen op mijn warme belangstelling rekenen. Daar tussendoor vind ik niet alle composities even sterk (After Forever vind ik zelfs wat saai) waarbij niet alleen de genoemde vocalen, maar ook de traditionele gitaar-tandem een en ander behoorlijk recht weten te trekken. Uiteindelijk ben ik blij dat Cloven Hoof weer een fraai hoofdstuk aan hun loopbaan heeft toegevoegd, al mag dat na de laatste paar albums geen verrassing meer zijn.

George Call - Vocals

Lee Payne - Bass

Chris Coss - Guitar

Luke Hatton - Guitar

Danny White - Drums