Loading...

Codex Mortis - What Befalls Of Tainted Souls

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-04-2021

Tracklist

01. Avernus
02. Beguiled By The Devil
03. The Drowned
04. Where The Skulls Reside
05. Nine-headed Mare
06. Fallen
07. It Was Satan Who She Served
08. Tainted Soul

De toch al rijke Amersfoortse extreme metalscene is - weliswaar al ontstaan in 2017 - weer een band rijker, die met een prima debuutalbum op de proppen komt. Codex Mortis is bijna een all-star-band te noemen, want bestaat uit: zanger Dirk Willems (Bloodphemy, Once Begotten, Usthor, Baatezu), bassist Mathieu Westerveld (Bodyfarm, Cavitation, Baatezu), drummer Alex Schollema (Phlebotomized, Baatezu) en de gitaristen Jeroen van Aernsbergen (Cavitation) en Arjan Van Dune (Bloodphemy, Funeral Whore, Usthor). Zo te zien zijn de meeste deelnemers al langer bekend met elkaar, bovendien zijn er nog veel meer dwarsverbanden te leggen tussen de diverse muzikanten en hun (voormalige) bands. What Befalls Of Tainted Souls heet het debuutalbum - waarvan de opnames overigens al begin 2019 waren afgerond, inmiddels is de band al bezig met hun tweede album - van dit bonte gezelschap. [p.s.: de opnames van dit album zijn nog gedaan met Steven van Lint op gitaar, Arjan van Dune is daarna tot de band toegetreden]

Je kunt absoluut horen dat dat hier getalenteerde en ervaren muzikanten aan het werk zijn. Vanaf de eerste seconde van Avernus breekt de hel los en ontstaat er een strakke, gestructureerde schijnbare chaos. Riffs, riffs en nog eens riffs, als basis een retestrakke ritmesectie, dit alles versierd met zwartgeblakerde hel en verdoemenis, gepredikt door de boosaardige voorganger Dirk Willems. Intro's, intermezzo's, atmosfeer en melodie bewaart de band voor verderop het album, als eerste dient die zwartgeblakerde toon gezet te worden. Beguiled By The Devil (verleid door de duivel, wat wil je ook anders met zo'n titel) lijkt daar in eerste instantie nog harder en feller overheen te denderen, totdat na bijna twee minuten een eerste tempo-wisseling wordt ingezet. Even wat vertraging, maar zeker niet minder boosaardigheid.

The Drowned begint met ingetogen gitaargetokkel, om vervolgens in het middentempo een heerlijk duister sfeertje neer te leggen. Ook zonder uit te blinken in het technische vernuft van de snelle voorgangers, overtuigt Codex Mortis op dit gebied. Where the Skulls Reside heeft echt een heerlijk intro voordat het pure geweld weer losbarst. Hier opnieuw die prima afwisseling tussen ziedende tempo's en meer gedoseerde passages, heel slim gedaan allemaal, zeker naar het einde toe. Fallen reken ik tot mijn favorieten van het album, vooral vanwege de nadrukkelijk sombere atmosfeer die in de traagheid wordt neergezet, maar ook met dank aan dat prachtige outro met het sfeerverhogende keyboard-spel. Het razendsnelle It Was Satan That She Served komt daarna dubbel zo hard aan; kijk, dat is nou dynamiek! Met referenties naar de traditionele Noorse black metal-school is dit een heerlijk duister nummer.

Afsluiter Tainted Soul is een prachtige samenvatting van wat Codex Mortis te bieden heeft. Vooral het melodieuze gitaarspel valt me hier op. Al grossiert de band natuurlijk doorheen het hele album al in de heftigste riffs en veel dubbel gitaarwerk. Acht uitgekiende composities, een enorm sterke atmosfeer, muzikaal vakmanschap; wat wil je als luisteraar en liefhebber van het extreme metal-landschap nou nog meer? Concluderend rest mij dan ook niks anders dan What Befalls Of Tainted Souls aan te raden aan eenieder die z'n metal graag zo zwart en boosaardig mogelijk nuttigt!

Dirk Willems - zang

Mathieu Westerveld - bas

Alex Schollema - drums

Jeroen van Aernsbergen - gitaar

Steven van Lint - gitaar