Loading...

Coexistence - Collateral Dimension

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-11-2020

Tracklist

01. Metaphysical Essence
02. Symbiosis of Creation
03. Eclipse
04. Detach from the Abyss
05. Perception
06. Collateral Dimension
07. Revert
08. The Nadir Element
09. Floating in the Celestial Wave

De Italiaanse technische death metal tovenaars van Coexistence toveren hun langverwachte volledige album tevoorschijn na het uitbrengen van een knaller van een EP in 2018: Contact With the Entity. De verwachtingen waren al torenhoog gespannen, maar het is veilig om te zeggen dat de band ze niet alleen heeft waargemaakt, maar ze ook met een enorme marge heeft overtroffen met de eerste langspeler Collateral Dimension.

Coexistence heeft inderdaad stappen gezet vergeleken met hun eerste EP. Collateral Dimension is een gevarieerd album, waarop vooral de instrumentalisten helemaal los gaan. De gecontroleerde agressie gaat hand in hand met aantrekkelijke melodieën, moeiteloos verankerd in steeds veranderende songstructuren.

Een strakke, heldere productie zorgt er niet alleen voor dat alle elementen in balans zijn, maar ook voor een krachtig geluid. Ondanks het proggy aspect van deze extreme metal is de muziek door dit alles uitstekend te volgen. Daarbij helpt ook dat de muziek niet inzet op het etaleren van de technische vaardigheden, of op snelheid, maar vooral op atmosfeer, en de al genoemde melodie. Nergens verzanden de muzikanten in gepriegel, er wordt constant aan de luisteraar gedacht, zo lijkt het wel.

Vijf van de negen nummers laten een speelduur horen van zo'n zeven minuten, het album in totaal duurt er bijna 55. Evengoed weet Coexistence van a tot z te boeien met nummers als Detach From the Abyss, The Nadir Element en Floating in the Celestial Wave. Die laatste twee nummers behoren tot mijn favorieten van het album. Het titelnummer Collateral Dimension - voorafgegaan door intermezzo (of is het eigenlijk een intro?) - Perception is een korter, directer nummer, en maakt op minder indruk dan de meer epische nummers er omheen. Dat geldt daarna ook voor Revert trouwens.

Ironisch genoeg is dat het hart van het album dat mij minder aanspreekt. Maar in de meer avontuurlijke, atmosferische tracks van epische proporties is Coexistence wat mij betreft onverslaanbaar in dit genre. Of eigenlijk maken de Italianen hiermee hun eigen genre. Collateral Dimension is een aanrader voor de liefhebber van atmosferische extreme metal.

Alessandro Formichi - Drums

Leonardo Bellavista - Guitars

Mirko Battaglia Pitinello - Vocals, Guitars

Christian Luconi - Fretless Bass