Loading...

Colosso - Apocalypse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-03-2020

Tracklist

01. Pestilence
02. War
03. Death
04. Famine

Het Portugese Colosso volgen we hier bij WingsOfDeath al vanaf den beginne (2012), vreemd genoeg zijn we de band tijdens de laatste paar releases wat uit het oog verloren. Na jarenlang in de underground te hebben gezwoegd, en zes releases van steeds evoluerende death metal uitgebracht te hebben, heeft Colosso begin 2020 hun nieuwste en meest ambitieuze release ooit uit te brengen. Het betreft een EP met vier nieuwe nummers met de titel Apocalypse.

Gebaseerd op het concept van de vier ruiters van de apocalyps, heeft oprichter Max Tomé voor elk nummer verschillende vocalisten aangeworven om hen hun eigen identiteit te geven. Naast hemzelf op zang (tijdens Death) krijgen we drie gereputeerde figuren uit de Portugese scene te horen, namelijk: Guilherme Henriques (hij voorziet Pestilence van zijn vocalen) van Oak en Gaerea, Diogo Santana (te horen op Famine) van Analepsy en Sérgio Afonso (hij doet War) van Bleeding Display. Verder heeft Robin Stone van Norse, om een menselijk element te geven aan dit futuristische album, de drumtaken overgenomen, terwijl Alexandre Ribeiro van Grog de bassnaren heeft beroerd, terwijl Max Tomé zoals gewoonlijk de rest doet.

Het resultaat is een adembenemende en verfrissend diverse EP, met de talloze aspecten van deze gedurfde en innovatieve death metalband zoals we die hebben leren kennen, waarbij geen concessies zijn gedaan aan het agressieve, apocalyptische geluid. De death metal zit technisch in elkaar, je zou het licht-progressief kunnen noemen, en laat ook een vette moderne groove horen. Letterlijk van alles komt voorbij, van cleane, ingetogen momenten, tot uitbarstingen van razernij en schijnbare chaos. De overheersende atmosfeer is (uiteraard) donker, agressief en zwaar.

Pestilence is veruit de langste track hier, die mij persoonlijk al direct het beste bevalt. Dit nummer is in al z'n eenvoud enorm dreigend en beklemmend qua sfeer, heerlijk log, zwaar en traag, en laat evengoed vernuftig gitaarwerk horen. Er worden sinistere toetsenlijntjes ingezet voor een nog meer macabere sfeer; al met al is dit voor mij een heerlijk duister death-doom-nummer. War gooit het daarna over een nadrukkelijk meer technische boeg, dit is Colosso zoals we de band kennen. Ook deze track is lekker duister qua atmosfeer, dat blijft gelukkig gehandhaafd.

Death begint dan juist heel ingetogen, maar dat is slechts van zeer korte duur. Er wordt doorgepakt met een blast, om vervolgens terug te keren naar een slepend vervolg. Verrassend is hier wel het sleutelwoord, waarbij het ingetogen begin ook weer terug komt. Deze is uiteindelijk niet zo heavy als je in eerste instantie zou verwachten, maar juist behoorlijk hypnotiserend - dankzij een constante herhaling - en daarmee ook best creapy. Met Famine wordt het donker voortgezet, maar de tragere sinistere drive doorbroken door middel van ziedende blasts, die dan op hun beurt weer worden afgewisseld met melodieuze gitaarleads. Breaks en tempowisselingen vormen hier de hoofdmoot.

De info vooraf heeft niets te veel beloofd, ondanks dat we hier maar vier tracks horen, is er enorm veel afwisseling. De dreigende hoofdmoot van tragere en slepende stukken spreken mij het meest aan, simpelweg vanwege de onheilspellende atmosfeer. Daarom hou ik van extreme metal! De EP is gelukkig (voor mij dan) geen wirwar van technische metal geworden. Dit ambitieuze project heeft wat mij betreft in muzikaal opzicht goed uitgepakt, hopelijk doet het dat voor Colosso ook.

Max Tomé - Guitars, Keyboards, Vocals

Robin Stone - Drums

Alexandre Ribeiro - Bass