Loading...

Concrete Age - Spirituality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-02-2021

Tracklist

01. Ratel King
02. Welcome Back
03. Spirituality
04. Isis Flower
05. Om Namah Shivaaya
06. Dogon
07. Tomahawk Song
08. Poets of the Northern Mountain

Concrete Age is in meerder opzichten een internationaal gezelschap. Enig origineel en langjarig bandlid is de van oorsprong Russische gitarist / multi-instumentalist, zanger, en liedjesschrijver Ilya Morozov. Door de jaren heen heeft deze band nou niet bepaald een stabiele bezetting laten zien. Inmiddels is Morozov verkast naar Engeland, en heeft voor het meest recente album - Spirituality, hun zevende - de hulp gekregen van een Bulgaar op gitaar (als je dat een paar keer achter elkaar zegt klinkt dat echt slecht, dit was dus per ongeluk) en een Italiaanse ritmesectie.

Maar goed, laat het vanaf nu maar over de muziek gaan. Want het interessante is dat Concrete Age zich op geen enkele manier in een hokje laat drukken. In de basis ligt iets van folklore - juist dat is niet metal - maar in de invulling vertaalt zich dat naar invloeden uit thrash, death, groove, black; nou ja alle extreme metal sub-genres dus. Behalve doom, jammer voor mij ;-) Overigens noemt Concrete Age zichzelf een etnische metalband.

Zelf hoor ik nogal wat raakvlakken met Sepultura: boos klinkende, overwegend harde metal; vette grooves; grauwende zang die oprecht boze teksten uitspuwen; opgesierd met etnisch klinkende percussie en ander instrumentarium, dat ik niet herken. Het instrumentale Isis Flower is daar een goed voorbeeld van. Het melodieuze Om Namah Shivaaya volgt daarop met al even etnische, en daarnaast chant-achtige, vocale inbreng,. Deze twee tracks zijn de enige twee zonder Engelse teksten, en staan bijzonder genoeg precies midden in het album. De drie tracks ervoor en drie erna volgen meer een metal-stramien.

Het geluid is overwegend zwaar, maar laat toch pakkend elementen horen. Er wordt veel gebruik gemaakt van achtergrondzang - en shouts - om het gebrul van de zanger te ondersteunen. Luister maar eens naar opener Ratel King, of het opzwepende Dogon, volgepropt met Oosters / Aziatisch klinkende invloeden (ik kan ze niet precies thuisbrengen).

Juist die nadrukkelijk aanwezige folklore / etnische insteek is wel even wennen. Ik moet achteraf ter vergelijking ook wel een beetje denken aan Mongoolse en andere Aziatische bands die de laatste paar jaar opduiken en hun roots daadwerkelijk vermengen met rock en metal. Oorspronkelijk is Concrete Age afkomstig uit de regio tussen de Zwarte en Kaspische Zee; ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat gelinkt is aan de Aziatisch klinkende insteek van hun muziek. Interessant is deze mix zeker, ik heb dan ook met veel plezier geluisterd naar Spirituality.

Ilya Morozov 'Frosty J' - Vocals, Guitars

Boris Zahariev - Guitars

Giovanni Ruiu 'Erick Red' - Bass

Francesco Giorgianni - Drums