Loading...

Consumption - Necrotic Lust

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-10-2022

Tracklist

01. Suffering Divine
02. The Last Supper
03. Necrotic Lust
04. A Secret Coliseum
05. Ground into Ash and Coal
06. Offspring Inhuman Conceived
07. Twisted Shaped Reality
08. Circle of pain
09. Devices for the Sentenced
10. Burial of Death [bonus]
11. In Devoured State Entombed [bonus]
12. Industrial Executions [bonus]

The record that Carcass should have made after Necroticism

Grind-death metal is natuurlijk nog altijd niet dood, een zeer overtuigend bewijs daarvoor luistert naar de naam Consumption. Opgericht in 2020 kwam het Zweedse trio al in datzelfde jaar met hun debuutalbum Recursive Definitions of Suppuration dat wereldwijd goede recensies kreeg, en toch redelijk als een verrassing gezien werd. Consumption is het geesteskind van multi-instrumentalist Håkan Stuvemark, bekend van zijn werk met een groot aantal extreme metalbands (en de meest opvallende uit die lijst is Wombbath). En hij nodigde de ervaren drummer Jon Skäre (bekend van veel van dezelfde bands) uit om zijn band compleet te maken en voor het volgende niveau te gaan.

De druk wordt direct opgevoerd met hun tweede album Necrotic Lust, waarbij deze wordt weggezet als "het album dat Carcass na Necroticism - Descanting The Insalubrious (1991) gemaakt zou moeten hebben". Consumption's schurende death metal bevat griezelige melodieën, en klinkt inderdaad als Carcass in de jaren '90, daar kun je gewoon niet omheen. De vergelijking wordt nou ook bepaald niet ontweken met het uitnodigen van dé Jeff Walker om een potje mee te brullen op Ground Into Ash And Coal. Kenners zullen hier nog een tweede 'gast' herkennen: er zijn samples gebruikt van de cult-film Masque Of The Red Death (1964) waarin Vincent Price's prominente stemgeluid uit duizenden herkenbaar aanwezig is.

In tegenstelling tot veel death metal tegenwoordig, ligt het tempo hier gemiddeld wat lager. Luister maar eens naar titelnummer Necrotic Lust, of beter nog, naar het duo Ground Into Ash And Coal en Offspring Inhuman Conceived achter elkaar, geplaatst in het midden van het album. Niet toevallig de twee langste en misschien wel meest indrukwekkende composities van het album. Ook het gitaargeluid lijkt wat aangepast aan dat van 'vroeger': minder distortion, meer clean (die leads en solo's in Offspring Inhuman Conceived!). O ja, over gitaarsolo's (de meeste ingespeeld door Ludvig Johansson) gesproken: die spetteren hier echt ouderwets in de rondte - in tegenstelling tot het bloed en de ingewanden van vroeger ;-)

Wat wel helemaal van nu is, is de productie. Hiermee lijkt Consumption het best van twee werelden te combineren: de authentieke vibe van de jaren '90 death / grind, met de productie-technieken van nu. Qua composities is het gewoon negen keer (twaalf inclusief bonussen) raak. Ik doe misschien de rest van de tracks tekort door er een paar uit te lichten, maar ze overtuigen echt allemaal. Je zou het album simpelweg af kunnen doen als Carcass-adoratie of na-aperij, maar daarvoor ligt het spel- en compositie-niveau echt veel te hoog. Wel ben ik enorm benieuwd of Stuvemark dit album had kunnen maken als er nooit een Carcass was geweest, maar ja, daar kunnen we nooit achter komen.

Het algehele geluid van het album is serieus geüpgraded, nog altijd lekker ongepolijst, en toch goed geproduceerd, zoals het hoort wanneer je hoogwaardige death metal levert die ook een beetje grindt. Het arsenaal aan vocale technieken, de verschillen in tempo en intensiteit van de diverse passages, en de overtuigende gitaarleads en -solo's geven Necrotic Lust de extra finishing touch. Bijna een uur van oorgastich genot!

Jon Skäre - Drums

Ludvig Johansson - Guitars

Håkan Stuvemark - Vocals, Guitars, Bass