Loading...

Convulsif - Extinct

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-11-2020

Tracklist

01. Buried between one
02. Five days of open bones
03. Surround the arms of revolution
04. Feed my spirit side by side
05. The axe will break
06. Torn from the stone [bonus]

Van het Zwitserse Convulsif had ik nog nooit gehoord; het blijkt ook best een bijzonder muzikaal gezelschap. Een label plakken op de muziek is onbegonnen werk, hooguit kan ik benoemen wat er qua (sub)genre in de hoofdzaak voorbij komt: niet-traditionele heavy rock en metal, een toefje grindcore, gevoelsmatig veel noise, maar ook jazz. Ga er maar aan staan.

Extinct blijkt al het vijfde album van dit eigenzinnige kwartet. Veelzeggend is natuurlijk dat het album live in de studio is opgenomen; het zou zo maar kunnen zijn dat enkele fragmenten ter plekke zijn ontstaan. Ook het instrumentarium kan de wenkbrauwen doen fronsen: geen gitaar, maar wel de nodige elektronica, en daarnaast ook nog viool en klarinet!

Extinct is een expeditie naar extremen, met afwisselingen in duisternis en snelheid, contrast en kracht, momentum en stroom. De songtitels op het album zijn afkomstig van Charles Darwin, de uitblinker van het ongeloof, en zijn verknipt en vermengd met regels van zijn Beagle Diary. Al met al geen gemakkelijke kost dus, ondanks het spontane karakter blijkt Convulsif wel degelijk heel diep over muziek en thematiek na te denken.

Ik vind de muziek van Convulsif vooral heel donker klinken. Van schijnbaar chaotisch naar het einde van opener Buried Between One toe, tot in eerste instantie rustgevend in het navolgende Five Days Of Open Bones. Halverwege neemt ook daar de noisy, schijnbare chaos weer toe, en is het even zoeken naar een leidraad in deze kakofonie aan geluiden. Ik vind het in eerste instantie vooral vermoeiend om alles goed te kunnen volgen.

Na de eerste twee lange tracks is het even tijd voor een pas op de plaats. Surround The Arms Of Revolution is een Primus-achtig opzwepend stukje, ondanks de aanwezige noisy geluiden toch nog behoorlijk pakkend, vooral swingend. Feed My Spirit Side By Side heeft ook een swingend karakter dankzij de dwingende aanwezigheid van de basgitaar, maar zelfs binnen de twee minuten speelduur van dit kortste nummer kan Convulsif zich niet bedwingen om de track te laten ontaarden in schijnbaar chaotische herrie.

The Axe Will Break ontpopt zich in het begin als een vrome post-track, met een rustgevend gevoel en een schier eindeloos herhalend thema. Ik laat me niet meer foppen en ben voorbereid op het vervolg. Overigens vind ik die verslavend herhalende baslijn een sterk element! Dat is nou precies het snijvlak waarop deze band balanceert. Het is dat de voorspelbaarheid naar de noisy climax niet te onderdrukken blijkt; zonder dat aspect had ik de post-aanpak van Convulsif een stuk beter kunnen waarderen.

Jamasp Jhabvala - violin, electronics

Christian Muller - clarinet, electronics

Loïc Grobéty - bass

Maxime Hänsenberger - drums