Loading...

Cosmic Jaguar - The Order of the Jaguar Knights

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-03-2024

Tracklist

01. The Shorn Ones
02. The Bleeding Tree of Tamoanchan
03. Obsidian Mirror
04. Veil of Maya [Cynic cover]

Cosmic Jaguar is een band die in april 2022 werd opgericht tijdens een tijd van oorlog in Oekraïne. De band kon ondanks de moeilijke omstandigheden bij elkaar komen en muziek maken. The Legacy Of The Aztecs was begin 2023 hun debuutalbum; daar kwam een half jaar later al een vervolg op in de vorm van de EP The Order Of The Jaguar Knights, mijn kennismaking met deze band.

Hun muziek verkent de Azteekse mythologie en cultuur en bevat een geheel eigen mix van muzikale genres, waaronder funk, jazz, thrash en melodieuze death metal, en wereldmuziek. Cosmic Jaguar verwerkt ook Azteekse volksinstrumenten en vrouwelijke zang (zoals in de Cynic cover Veil Of Maya te horen is) in hun muziek. Die thematiek verklaart ook de Spaanstalige bandnamen van de muzikanten, want zo heten de Oekraïners natuurlijk niet echt.

Met de genoemde cover hebben we meteen een muzikale invloed van Cosmic Jaguar te pakken; daarbij mag je naast Cynic ook denken aan Atheist en Death (opener The Shorn Ones doet me behoorlijk aan Death denken), zodat je een goede indicatie hebt van wat je kunt verwachten. Het is - ondanks de aanwezigheid van metal-vreemde invloeden - een redelijk afgebakend dan wel herkenbaar muzikaal gebied.

De basis is dan ook een mix van progressieve, en technisch vaardige melodieuze death en thrash metal, waaraan dan uiteenlopende elementen zijn toegevoegd. Voor de duidelijkheid: de nadruk ligt dus op metal, de rest is aanvullend. The Bleeding Tree Of Tamoanchan is denk ik het meest ingewikkelde nummer van de vier, hierop laten de muzikanten zich helemaal gaan zonder aan conventionele genres of structuren te denken. Kun je genoemde bands en invloeden waarderen, dan is de muziek van Cosmic Jaguar zeker een aanrader!

Sergio Lunático - vocals, bass

Juan Maestro - guitars

Alejo Bárbaro - drums