Loading...

Cradle of Filth - Existence Is Futile

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-11-2021

Tracklist

01. The Fate Of The World On Our Shoulders
02. Existential Terror
03. Necromantic Fantasies
04. Crawling King Chaos
05. Here Comes A Candle... (Infernal Lullaby)
06. Black Smoke Curling From The Lips Of War
07. Discourse Between A Man And His Soul
08. The Dying Of The Embers
09. Ashen Mortality
10. How Many Tears To Nurture A Rose
11. Suffer Our Dominion
12. Us, Dark, Invincible
13. Sisters Of The Mist [bonus]
14. Unleash The Hellion [bonus]

Er was een tijd dat ik Cradle Of Filth een alleraardigste band vond - zo heb ik Midian (uit 2000) een hele poos tot een van mijn favoriete albums genoemd - in die tijd dan he. Het is jammer dat de band daarna zo in zichzelf ging geloven dat ze met ellenlange thema-albums op de proppen kwamen, toen was voor mij de lol er snel weer van af. Ik heb door de jaren heen nog wel eens nummer gehoord en / of een video gezien, maar de interesse laaide nooit meer zo hoog op. Totdat ik het nu tijd vind om met Existence Is Futile weer eens een serieuze poging te wagen. Het dertiende album, in het jubileumjaar dertig; een mooie aanleiding denk ik zo.

Dat deze nieuwe inclusief twee bonustracks ook nog altijd weer 70 minuten duurt, het zij zo. En dat Cradle Of Filth een duiventil is als het gaat om deelnemende muzikanten, dat is ook al heel lang het geval. Zolang onze Daniel maar capabele muzikanten en componisten om zich heen blijft verzamelen is er wat mij betreft niet zo veel aan de hand. En drummer / arrangeur Martin Škaroupka zit er inmiddels al weer vijftien jaar in, dus dat is de helft van het bestaan van de band; zijn rol moeten we dus zeker niet uitvlakken. De enige die echt helemaal nieuw is, is toetseniste en zangeres Anabelle (ook in Dani's andere band Devilment), die Lindsay Schoolcraft verving toen het opnameproces voor dit nieuwe album al was opgestart.

Anno 2021 grossiert Cradle Of Filth vooral in midtempo atmosferische nummers. En inderdaad, daar is helemaal niks mis mee. Misschien meer gothic dan echte black, en nadrukkelijk voorzien van old school metal-invloeden - zowel heavy als thrash - met name in het gitaarwerk. We horen daarnaast veel bombast (heerlijk) en de voorname rol voor de dameszang en symfonische arrangementen. En verdraaid ja, ook nog black-elementen. Stiekem klinkt Cradle Of Filth theatraler en vooral veelzijdiger dan 'vroeger'. Het lijkt er op dat de band alles dat in het verleden goed heeft uitgepakt op een hoop heeft gegooid, en daarmee een succesformule te pakken heeft.

De verveeldheid en voorspelbaarheid van de mindere periode zijn daarmee verdwenen, sinds een paar jaar klinkt Cradle Of Filth zowaar weer redelijk fris. Weliswaar is Dani's stem niet meer wat het ooit geweest is, maar daar wordt zodanig handig omheen gewerkt dat dat nooit een storende factor is. Belangrijker is dat de composities nog altijd - of opnieuw - interessant zijn, daarin faalt de band heden ten dage nog maar zelden. Al in de zomer verscheen een eerste voorproefje in de vorm van Crawling King Chaos, en dat klonk zeker veelbelovend.

Ook tracks als Black Smoke Curling From The Lips Of War en How Many Tears To Nurture A Rose mogen vanwege de afwisseling tot de sterkere nummers van het album gerekend worden. En aan het eind van het album (Suffer Our Dominion en bonustrack Sisters Of The Mist) horen we zelfs good old Pinhead (acteur Doug Bradley uit de Hellraiser-films) weer met zijn kenmerkende stem voorbij komen. Herkenbaar, en altijd goed voor een stevige dosis onheilspellende sfeer.

Cradle Of Filth heeft zichzelf niet opnieuw hoeven uitvinden om met Existence Is Futile tot een van hun beste albums van de afgelopen twintig jaar te komen. Een optelsom van al hun pluspunten uit die periode blijkt meer dan voldoende om een uiterst genietbaar album in elkaar te sleutelen. Een alles behalve zinloos bestaan dus. Ik denk dat de fans hier uitermate verrukt mee zullen zijn!

Dani Filth - Zang

Richard Shaw - Gitaar

Marek Smerda - Gitaar

Daniel Firth - Basgitaar

Anabelle Iratni - Toetsen, zang, lier

Martin Škaroupka - Drums, toetsen