Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Crafteon - Cosmic Reawakening

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-10-2017

Tracklist

01. The Outsider
02. What the Moon Brings
03. The Temple
04. Dagon
05. The Colour Out of Space
06. The White Ship
07. From Beyond
08. The Whisperer in the Darkness

Crafteon is een Canadese metalband, die een jaar of vijf bezig is. Tot voor kort had de band nog geen release op z'n naam staan (en ook geen stabiele bezetting), Cosmic Reawakening is het debuutalbum dat volledig in eigen beheer is gerealiseerd.

Drijvende kracht achter Crafteon is zanger en gitarist Lord Mordiggian, ofwel Josh Mortensen. Hij is op de eerste plaats vooral literatuur-docent. Zijn favoriete schrijver is de alom vermaarde H. P. Lovecraft, die hem inspireerde om diens verhalen in muziekvorm te gieten. Natuurlijk is Crafteon daarmee zeker niet de eerste band die het gedachtegoed van de betreffende schrijver via (extreme) metal vereeuwigt, maar opnieuw blijkt hier evengoed dat de teksten van Lovecraft zich uitstekend lenen als inspiratiebron voor het vervaardigen van duistere metal.

De muziek die deze Canadezen voortbrengen zou ik omschrijven als toegankelijke black metal waarbij bewust gekozen lijkt voor de melodieuze touch. De horrorverhalen houden de sfeer lekker onheilspellend, daarbij vooral geholpen door een wat onbeholpen klinkende, maar zeer goed passende, duistere vocale voordracht. Echt extreem wordt de muziek nergens; de riffs liggen lekker in het gehoor, en het tempo is nooit te lang aan de snelle kant: het pakkende middentempo overheerst, blasts dienen 'slechts' ter ondersteuning of afwisseling.

Zo luistert Cosmic Reawakening lekker weg. Nummers als The Outsider (de opener), The Temple, Dagon, The Colour Out of Space en het met old school heavy metal-invloeden getooide From Beyond glijden gemakkelijk naar binnen. Misschien is dat dan het nadeel van dit album: de muziek lijkt bij vlagen wel erg lichtvoetig en gemakzuchtig, waarbij na verloop van tijd een en ander wel op elkaar gaat lijken. Zo vind ik bijvoorbeeld What the Moon Brings wel erg simpel. Een uitzondering op bovenstaande is de afsluiter The Whisperer in the Darkness, die wat grimmiger en nog donkerder klinkt dan de overige tracks. Qua muziek gaat het hier een beetje richting black 'n' roll.

Overall heeft Crafteon een fraaie combinatie van melodie en mystiek te pakken in hun muziek. Het mag van mij nog wel allemaal wat avontuurlijker, zodat ook na meerdere luisterbeurten de aandacht niet verslapt. Zeker geen verkeerd debuut!

Josh Mortenden 'Lord Mordiggian' - Vocals, guitar

Jeff Swanson 'Fthaggua' - Guitars, vocals

Joseph Tata 'Ithaqua' - Bass, vocals

Frank Candelario 'Rhagorthua' - Drums