Loading...

Cremation - Where The Blood Flows Down The Mountains

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-02-2023

Tracklist

01. Burning Beneath the Surface
02. Digital Dependency
03. Plaguelord
04. Among the Braindead
05. Break the Cycle
06. Timebomb
07. Blooddrill
08. ...and the Rivers Turn Red

Cremation, daar zijn er nog wel wat van in het metalen spectrum. Dit is de Zwitserse death metalband, die al is opgericht in 1992, maar verre van productief te noemen is. In 1999 verscheen hun debuutalbum Ignis, terwijl eind 2022 de band 'pas' toe is aan het vijfde album Where The Blood Flows Down The Mountains. Vijf albums in een tijdbestek van dertig jaar, je kunt gerust stellen dat de heren van deze Cremation het rustig aan doen.

En er is uiteindelijk ook helemaal niks mis met een cultband die zich moeiteloos wentelt in de diepe krochten ondergronds. De heren claimen het beste te combineren uit de Zweedse, Britse en Amerikaanse stijlen van eind jaren '80 en begin jaren '90. Dat vind ik nogal een brede invalshoek, waarmee je dus letterlijk heel veel kanten op kunt. Old school is zeker een label dat ik hier op wil plakken, net zo goed als underground, en een gestage ontwikkeling.

Uiteindelijk is het geen 'rocket-scientist' die deze muziek bedacht heeft. Klassieke death, variërend van opwindend snelle blasts tot slopend trage en logge bezweringen - inderdaad, uit het boekje. Niet spannend of vernieuwend, wel uitermate onderhoudend voor de liefhebber. Nummers als Plaguelord en Break The Cycle zijn goede voorbeelden van de compromisloze tracks waarin genoeg te beleven valt.

De volledig instrumentale(!) lange afsluiter ...And The Rivers Turn Red laat wat mij betreft horen dat Cremation uit het juiste hout gesneden is, want deze zit compositorisch prima in elkaar. Die tientallen jaren aan ervaring blijken toch voelbaar. Verwacht geen technische hoogstandjes, maar wel eerlijk vakmanschap en een goed doordacht, zeer onderhoudend old school death metal-album!

Ramon Haenni - Drums

Serge 'Spiga' - Vocals

Roger 'Oscho' - Guitars

Marco Bartalozzi - Guitars

Thomas Furrer - Bass