Loading...

Crescent - The Order Of Amenti

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-02-2018

Tracklist

01. Reciting Spells To Mutilate Apophis
02. Sons Of Monthu
03. Obscuring The Light
04. Throught The Scars Of Horus
05. The Will Of Amon Ra
06. Beyond The Path Of Amenti
07. The Twelfth Gate
08. In The Name Of Osiris

Crescent is een metalband die in 1998 al is opgericht (als Dissection coverband), en afkomstig uit Egypte. Onlangs tekende de band voor een deal bij Listenable Records, die vorige week met The Order Of Amenti (pas) de tweede langspeler van de band uitbracht. Het is de opvolger van het in eigen beheer uitgebrachte debuut Pyramid Slaves uit 2014. De nieuweling is echter mijn kennismaking met deze band.

Vaak hoor je bij niet-Westerse metalbands direct die andere achtergrond, dat is in het geval van Crescent niet anders. Hun zwartgeblakerde death metal bevat subtiele Midden-Oosterse tintjes, terwijl de thematiek gericht is op de eigen rijke historie en mythologie. De vergelijking met bijvoorbeeld Nile, maar ook Melechesh ligt dan snel op de loer, maar in puur muzikaal opzicht hoor ik er daarnaast (hedendaagse) Behemoth en - lekker chauvinistisch - ook wel een beetje The Monolith DeathCult in. Met deze vergelijkingen heb je in elk geval een aardige eerste indruk van de muziek van Crescent.

De heren brengen lekker voortrollende, vette death, die 'ondanks' het etiketje extreme metal verdomd prettig wegluistert. Vrijwel constant ratelen de drums, terwijl riffs afwisselend hakken en grooven, en de zang een aangenaam potje wegbromt. The Order Of Amenti is verdeeld over acht middenlange tracks, die godzijdank niet constant met het gaspedaal vol open worden uitgevoerd, maar juist heerlijk uitgerekte sfeervolle passages bevatten.

Crescent moet het wat mij betreft vooral hebben van de zo vaak door mij geroemde afwisseling tussen kracht en melodie, en / of woeste agressie en een bedachtzame sfeer. The Order Of Amenti is daarmee een album geworden dat - wat mij betreft dan toch - makkelijk te behappen is en de volledige speelduur weet te boeien. En dat is wat waard tegenwoordig. Zelfs het met folklor intermezzo The Twelfth Gate past hier uitstekend; al zou ik het wat meer centraal op het album

De bijbehorende productie is eigentijds, helder, waardoor alle verschillende elementen uitstekend te volgen zijn. Dat komt de beluisterbaarheid van de technisch uitgevoerde muziek dan ook absoluut ten goede; de uitgekiende composities doen de rest. Mijn conclusie is dan ook kort maar krachtig: ik vind dit echt gaaf!!

Moanis Salem - Bass

Amr Mokhtar - Drums

Ismaeel Attallah - Guitars, Vocals

Youssef Saleh - Guitars