Loading...

Crisix - Full HD

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-05-2022

Tracklist

01. The Many Licit Paths
02. Extreme Fire Hazard
03. Full HD
04. Macarena Mosh
05. Speak Your Truth
06. Beast
07. John Was Born for Metal
08. Shōnen Fist
09. W.N.M. United
10. Boc de Biterna
11. Escape the Electric Fate

In september 2021 kwamen de Spaanse thrashers van Crisix met een erg smakelijk tussendoortje in de vorm van een heuse pizza-EP. Zoals gebruikelijk muzikaal erg goed te doen, en opgeleukt met allerlei geinige hebbedingetjes heb ik serieus overwogen de speciale editie te bestellen. Afijn, als tussendoortje dus uitermate geslaagd, en al snel bleek de EP de opmaat naar een serieuze nieuwe langspeler: Full HD.

Al een aantal albums lang geniet ik met volle teugen (bier) van de met hardcore / crossover-invloeden doorspekte, rauwe, oorspronkelijke thrash van deze Spaanse furie. Hun muziek barst altijd uit de voegen van energie, dat is uiteraard op het nieuwe album niet anders. De wisselwerking tussen ziedende snelheden en midtempo mosh-passages is zoals altijd uitstekend verzorgd, waarbij een vleugje humor nimmer geschuwd wordt (zoals bijvoorbeeld Macarena Mosh laat horen).

Na het iets te lange intro van opener The Many Licit Paths kunnen vanaf 01:14 de beentjes gelijk van de vloer. Een stevig opzwepend tempo houdt de gemoederen lekker bezig, dit is nou zo'n nummer waarbij het maar moeilijk stilzitten is. Dat geldt helemaal voor het misschien wel ultieme Crisix-nummer Full HD. Hier gaat de band all the way, zelfs qua snelheid, om de luisteraar mee te slepen in hun waanzin. Tegelijk mogen we ook lekker meeschreeuwen met 'full hate definition!'.

Ook met de Macarena Mosh, Speak Your Truth en Beast debiteert Crisix lustig uit de crossover-geschiedenis van eind jaren '80, begin jaren '90. Nou ja, uiteindelijk is er natuurlijk geen enkel slecht nummer op het album te bekennen. Ik weet zeker dat old school thrashers van begin tot eind mee zullen feesten, zeker als ik mezelf na ga.

Ik denk dat de fans het meest gaan genieten van W.N.M. United (met bijbehorende video) waarop tal van hedendaagse thrash-frontmannen (en een -vrouw) hun opwachting maken. Dust Bolt, Insanity Alert ('onze eigen' Kevin Stout), Warbringer, Suicidal Angels, Gama Bomb, Nervosa, Angelus Apatrida zijn een paar goede voorbeelden van bands die anno nu, net als Crisix zelf, het thrash-vaandel hoog in ere houden.

Natuurlijk doet Crisix helemaal niks anders dan dat ze al jaren doen, en wat veel collega's ook doen. Maar het Spaanse vijftal doet alles wat ze doen met hart en ziel, enorm veel energie, en vooral ook heel veel plezier zo te horen. Dat straalt af op de luisteraar; en zeker op het podium is Crisix een feest. Mosh!

Juli Bazooka - Vocals

Javi Carry - Drums

B.B. Plaza - Guitars

Albert Requena - Guitars

Pla Vinseiro - Bass