Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Critical Solution - Barbara The Witch

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-06-2017

Tracklist

CD 1:
01. Natas Fo Live
02. The Village
03. Barbara the Witch
04. Red Hooded Devils
05. Peter Crow
06. The Burning Pyre
07. End of the Beginning
08. The Headless Horsemen
09. Officer Green
10. A Lady in White
11. Return of the Witch
12. Into the Abyss
CD 2: (Covers From Hell, bonus)
01. Locked up in Snow (King Diamond's Black Rose cover)
02. Let it Die (Ozzy Osbourne cover)
03. Killed By Death (Motörhead cover)
04. Iron Man (Black Sabbath cover)
05. Speed King (Deep Purple cover)
06. Gypsy (Uriah Heep cover, ft. Snowy Shaw)

Van de Noorse thrash metalband Critical Solution besprak ik in 2013 hun debuutalbum Evil Never Dies. Daarna ben ik de band eigenlijk een beetje uit het oog verloren, zodat ik de opvolger Sleepwalker volledig gemist heb. Inmiddels is sinds april dit jaar album nummer drie al weer uit, zodat ik met deze Barbara The Witch de schade weer een beetje in kan halen.

Want de Noorse horror-thrashers hebben weer een aardig verhaal, en een alleraardigst album afgeleverd. Dat het verhaal gaat over Barbara de heks lijkt me een inkoppertje, en heeft verder op zichzelf niet al te veel om het lijf: Wanneer er maar genoeg mensen op niet natuurlijke wijze het leven laten krijgt de heks vanzelf de schuld. De heks gaat vervolgens op de brandstapel, maar de moorden houden niet op. Natuurlijk blijkt de heks dan nog te leven, met allerlei spannende vertelseltjes tot gevolg. Leuk verhaal, maar niet opzienbarend. De uitvoering blijkt het gebrek aan originaliteit echter dubbel en dwars goed te maken!

Extra interessant vind ik de rol van de verteller in dit verhaal. Die wordt namelijk vertolkt door niemand minder dan shockrocker avant la lettre "I am the God of Hellfire" Arthur Brown. En dat vind ik stiekem wel gaaf. Niet alleen is het zo dat de gesproken verbindingsstukken ook echt wat toevoegen aan het verhaal, maar juist zijn stem brengt de boel wat tot leven. Luister maar eens naar zijn bijdrage (en het God Of Hellfire-stukje!) wanneer de heks de brandstapel op gaat in het lange en zeer sfeervolle The Burning Pyre. Normaal gesproken zou ik niet zoveel aandacht besteden aan randzaken buiten de muziek, maar op dit album zijn deze zo'n belangrijk onderdeel van, en verweven met de muziek, dat ik die aandacht volledig gerechtvaardigd vind.

Direct vanaf opener - eigenlijk intro - Natas Fo Live (Satan Of Evil voor de duidelijkheid) wordt de sfeer goed neergezet, en zit je direct in het verhaal over Barbara Belladonna The Witch. De krakende vertelstem wordt gecombineerd met een creepy orgeltje, dat werkt natuurlijk altijd. In muzikaal opzicht gaat het album lekker stevig van start met The Village, dat nog eens wordt overtroffen door een van de sterkste nummers van het album: titelnummer Barbara The Witch. Hierna volgt Red Hooded Devils, minder snel, maar ook zeer intens. Het begint er op te lijken dat er gewoon geen slechte nummers op het album staan.

Het verhaal blijkt uitstekend gestalte te krijgen middels de muziek en bijbehorende effecten, zodat echt een onderhoudend geheel ontstaat. Critical Solution weet, geholpen door de thematiek, enorm afwisselende nummers voor te schotelen, die nauwelijks kans krijgen te vervelen. Weliswaar wordt er zo af en toe de vaart uitgehaald, maar dat is dan functioneel, en stoort me geenszins. Sterker nog, het voert de spanning alleen maar op. Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar het trio nummers naar het einde van het album toe: het instrumentale, sferische en dreigende A Lady in White staat perfect ingeklemd tussen de twee thrashbeukers Officer Green en Return Of The Witch. Zo zorg je voor dynamiek!

Het is me inmiddels duidelijk geworden dat ik Critical Solution ten tijde van hun debuut misschien wel een beetje onderschat heb. En ik neem me voor zo snel mogelijk Sleepwalker ook maar eens te gaan beluisteren. Met Barbara The Witch legt Critical Solution de lat voor zichzelf wel aardig hoog. Ondanks dat ik dan nu al benieuwd ben naar de toekomst, ga ik eerst nog maar eens genieten van Barbara The Witch! O ja, de bonus-CD met covers neem ik voor kennisgeving aan. Zie zelf maar of er iets van je gading tussen zit; ik vind ze zelf niet geweldig.

Egil Mydland - Drums

Bjørnar Grøsfjell - Guitars

Christer Slettebø - Guitars, Vocals

Eimund Grøsfjell - Bass