Loading...

Crypt Monarch - The Necronaut

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-10-2021

Tracklist

01. Morning Star Through Skull
02. Rex Meridionalis
03. Aglaophotis

Medio 2020 vanuit duistere krochten omhoog gekropen, door leden van Age Of The Wolf en VoidOath, stelt Crypt Monarch uit San José, Costa Rica zich voor. De zelfbenoemde "necromantik stoner doom"-stijl van het powertrio zit boordevol kwaadaardige riffs in een verpletterende intensiteit, een door grooves vormgegeven atmosfeer en psychedelische zijpaden.

Het debuutalbum, The Necronaut, werd opgenomen en geproduceerd door de band in een hut in het bos in maart/april 2021. Een 36 minuten durende, drie nummers tellende monoliet doordrenkt met logge, psychedelische riffs en fuzz-aangedreven grooves, vertelt dit album de reis van een onteerde koning teruggebracht uit de dood om de vijanden van zijn heksenmeester te vernietigen. De crypte is verstoord, de gedoemde monarch is nu wakker en geketend om te worden geslacht.

Stonerdoom afkomstig uit Costa Rica, ik had het zelf niet kunnen bedenken, en is een frase die ik niet had verwacht ooit te zullen neerpennen. Crypt Monarch duwt mij kneiterhard met de neus op de feiten, dat de wegen van het duister onnavolgbaar zijn, en dat de afkomst niets afdoet aan de kwaliteit van het gebodene.

Morning Star Through Skull is een monster van een track, ruim een kwartier aan pure boosaardigheid. Lompe riffs en grooves, overwegend in een stroperig tempo, krijgen gezelschap van afwisselend een galmende voordracht, en onaards geschreeuw. Ter vergelijking mag je denken aan bands als Weedeater, Dopethrone, Bongzilla of Dopesmoker; inderdaad, allemaal geestverruimende middelen-bands waarmee een opvallend muzikaal gehalte gedeeld wordt.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ben gek op dit soort moddervette geluiden. Crypt Monarch heeft zich met hun debuut in korte tijd in mijn hersenpan genesteld, om daar voorlopig ook niet meer uit te verdwijnen verwacht ik. The Necronaut is een absolute aanrader voor de liefhebber van het zwaarste stoner-doom-genre!

Jose Pablo Rodríguez - Guitars

Juan Carlos Zuniga - Drums, Vocals

Christopher de Haan - Bass, Vocals