Loading...

Crypta - Shades Of Sorrow

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-11-2023

Tracklist

01. The Aftermath
02. Dark Clouds
03. Poisonous Apathy
04. The Outsider
05. Stronghold
06. The Other Side of Anger
07. The Limbo
08. Trial of Traitors
09. Lullaby for the Forsaken
10. Agents of Chaos
11. Lift the Blindfold
12. Lord of Ruins
13. The Closure

Na het uitbrengen van een paar aardige thrash metal-albums viel het Braziliaanse combo Nervosa in twee blokken uiteen. Gitariste Prika Amaral bleef alleen achter en formeerde een nieuwe Nervosa. Bassiste en zangeres Fernanda Lira en drummer Luana Dametto pakten door met hun nieuwe band Crypta, waarbij versterking werd gevonden met de gitaristen Sonia Nusselder (Cobra Spell, Burning Witches, Sepiroth, Ursinne) en Tainá Bergamaschi (Hagbard). Bandhopper Sonia Nusselder is al snel vervangen door Jéssica di Falchi (die vooral in tribute-bands speelt / speelde). In deze bezetting brachten de dames het tweede album Shades Of Sorrow uit.

Shades Of Sorrow met het instrumentale piano-deuntje The Aftermath, voordat Dark Clouds van start gaat met wild gegrom en een opzwepend tempo. Meteen is duidelijk dat agressie (opnieuw) de boventoon voert als overkoepelend thema. Crypta musiceert energiek, fris, gemeen; maar daarnaast worden op gepaste momenten ook meer melodieuze momenten ingebouwd.

Ook Poisonous Apathy gaat zonder pardon van start, deze keer niet in halsbrekende snelheid, maar meer gedoseerd krachtig in een trager en lomper tempo. Het meedogenloze The Outsider ontketent een indrukwekkende combine-aanval van drums, gitaren en zang - sterk samenspel! - voordat het vervaagt in een zachtere outro. Deze gaat naadloos over in de intro van Stronghold, een van de langzamere en echt melodieuze nummers op het album. En tegelijk een van de sterkste composities wat mij betreft!

The Other Side Of Anger begint met lekker ritmisch drumwerk, en vervolgt met agressieve vocalen en de fraaie afwisseling tussen twee gitaarpartijen. The Limbo fungeert als (prachtig onheilspellend) intro voor het indrukwekkende gitaarwerk en ontketend geweld op Trial Of Traitors, een heerlijke track wat mij betreft! Na het wat lome, sombere Lullaby For The Forsaken (alleraardigst voor de afwisseling!) komt Agents Of Chaos, waarin de afwisseling die Crypta te bieden heeft, goed naar voren laat komen. In de tragere stukken moest ik heel stiekem even aan Morbid Angel denken, qua dreiging en sfeer.

Ook op het tweede album overtuigt Crypta als hedendaagse death metalband. Strak drumwerk en een groovende basgitaar laten alle ruimte voor twee gitaristen om lustig te strooien met frivole leads - vaak met opvallende melodieuze inslag - en prima (korte) solo's. De zang is niet bijzonder, maar wel passend. Aanrader dus!

Fernanda Lira - Bass, Vocals

Jéssica di Falchi - Guitar

Tainá Bergamaschi - Guitar

Luana Dametto - Drums