Loading...

Daemonos - Asger the Collector

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2017

Tracklist

01. Venheim
02. As the Curse Unfolds
03. Graveborn
04. Descend Into The Unknown
05. Purification

Daemonos is een voor mij tot nu toe onbekende extreme metalband uit Limburg; inderdaad die provincie waar wel meer goede death/black metalbands vandaan komen die nogal eens over het hoofd worden gezien. Deze band is opgericht in 2013, en kwam in september 2015 met een eerste EP Primogenitus Daemonium pt. 1 “Infernum In Terra”. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft de band een nieuwe EP in de bagage: Asger the Collector. Opnieuw volledig in eigen beheer verscheen deze al op 1 juni van dit jaar, maar is hier pas later binnen komen waaien. Tijd om kennis te maken met Daemonos.

Het kwartet heeft zich bij oprichting ten doel gesteld om een muzikale mix te maken van de bruutheid van death metal, met de koude atmosfeer van black metal. Dat houdt in de praktijk in elk geval afwisselende metal in, voorzien van ijskoude riffs, blastbeats en afwisselend gruntende en screamende vocalen. Van de vijf titels hier zijn de eerste en laatste een kort intro (Venheim) en outro (Purification), de middelste drie de eigenlijke nummers waar het hier vooral om draait.

Wat me als eerste opvalt: het geluid / de productie vind ik niet heel sterk, luister maar eens naar het kale geklepper van de basdrums in bijvoorbeeld Descend Into The Unknown. De basgitaar dendert daar hard doorheen, maar de verhoudingen kloppen in mijn beleving niet helemaal. Toch staat dat mij in dit geval het luistergenot niet in de weg, want de muzikale bedoelingen van de band komen evengoed duidelijk naar voren.

Vooral As The Curse Unfolds is een heerlijk furieus nummer, waarin het genieten is van flitsend gitaarwerk en de rauwe grunt, terwijl de wat langere compositie - zo'n acht minuten - als geheel prima blijft boeien (ondanks het niet ideale geluid in de wat tragere gedeeltes). De krijs overtuigt net wat minder als de grunt, maar de afwisseling is op zich prima gekozen. Dat geldt ook voor de wisseling in sfeer tussen de wat meer beukende death metal-insteek en de atmosferische black metal-achtige aanpak. Het blijft lastig om dat binnen 1 nummer als logisch klinkend geheel te presenteren, maar Daemonos slaagt daar wat mij betreft prima in.

Ik hoop in de toekomst nog meer van Daemonos te horen, waarbij dan net zo veel aandacht wordt besteed aan het eindgeluid als aan de composities. Ik denk dat de band dan met hun stijl van musiceren menig (extreme) metalfan in Nederland moet kunnen aanspreken.

Rik Ritzen - Drums

Robin Ritzen - Guitars

Mike Vogels - Vocals

Tom Bronneberg - Guitars