Loading...

Dark Colony - Dark Colony

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2019

Tracklist

01. Arrival (Intro)
02. Dimension Gate
03. Condemned By The Holy Court
04. Gemini
05. The Vector
06. Infected By The Evil
07. Creation Of Carnage
08. Intergalactic Chaos
09. Voices Of Death
10. Planet Conqueror
11. Dark Colony
12. Endless Suffering

Dark Colony is een samenballing van vijf gelouterde muzikanten, afkomstig uit Zwitserland, die zich met hart en ziel op de thrash/death metal van de oude school stort. De band zelf is nieuw - opgericht in 2017 - maar de individuele muzikanten brengen een bak ervaring met zich mee, getuige bandnamen als Shroudshifter, Damnation Call, Anarchus en Emerald. Het eveneens getiteld Dark Colony is - logischerwijs - het debuutalbum, verschenen via het mij verder onbekende label Pro Stata Records.

In het geval van Dark Colony moet je bij hun muziek niet denken aan het voor de hand liggende Zweedse zaag-geluid. Het Zwitserse vijftal put weliswaar uit bronnen van decennia geleden; niet alleen oorspronkelijke rauwe death metal, maar ook Slayeriaanse thrash (het Intro Arrival verklapt wat dat betreft al veel) en meer technische Floridase death metal (The Vector). Opvallend vind ik dat de band een redelijk eigentijdse insteek laat horen, qua arrangementen en productie. Het lijkt er op dat de voorliefde van de band voor de oudschoolse muziek adequaat vertaald wordt naar de tegenwoordige tijd.

Dimension Gate laat vervolgens horen dat Dark Colony vooral inzet op de duistere sfeer, afgewisseld met vleugjes melodie. Hoewel er voornamelijk vlotte, thrashy tracks en passages op het album staan (Condemned By The Holy Court, Infected By The Evil) is snelheid niet echt een wapen of doel op zich. Juist in de tragere of midtempo stukken vind ik de muziek een stuk overtuigender, en vooral meer atmosferisch (Planet Conqueror, Dark Colony). Met het technische gehalte is zeker niks mis, maar voor mijn gevoel gaat die snelheid soms wel ten koste van de sfeer.

Er wordt lekker gestoeid met ritmes in zowel drum- als gitaarpartijen, de metal van Dark Colony is dan ook behoorlijk dynamisch. Hoewel de basis dus ligt in lang vervlogen tijden is de muziek niet echt voorspelbaar, en daarmee zeer onderhoudend. Verveling krijgt geen kans; hooguit zou er meer afwisseling gestopt kunnen worden in de vocalen, die zijn nu vrij eentonig vind ik. Het is op zich wel een goede grunt, maar wat meer variatie in de zangpartijen zou het totaalplaatje goed doen, zoals het nummer Dark Colony - met tweestemmige zanglijnen - laat horen.

Voor de rest niks dan lof voor deze plaat van de ervaren volhouders uit de scene. Het is zeker geen aardschokkend album, maar het mag in deze tijden van eenheidsworst zeker gehoord worden!

Phil Veluz - vocals

Silvio Riedo - guitars

Julius Menth - guitars

Mathias Burri - bass guitar

Manfred Schwaller - drums