Loading...

Dark Mirror Ov Tragedy - The Lord Ov Shadows

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-03-2019

Tracklist

01. Chapter I. Creation Of The Alter Self
02. Chapter II. Possession
03. Chapter III. The Annunciation In Lust
04. Chapter IV. Acquainted With The Nocturnal Devastation
05. Chapter V. I Am The Lord Ov Shadows

Dark Mirror Ov Tragedy is van origine een symfonische death/black metal band uit Seoul, Zuid-Korea, opgericht in 2003. De bandnaam verwijst naar de spiegel van Nostradamus, waarin hij de donkere, vervloekte toekomst meende te zien. In 2005 bracht de band het selftitled debuutalbum Dark Mirror Ov Tragedy uit, in 2009 gevolgd door The Pregnant of Despair. In 2010 werd een soort van compilatie-EP uitgebracht met de titel Under a Withered Branch, waarop naast twee nieuwe tracks een tweetal bewerkingen stonden van nummers van het debuut, en een Slayer cover.

In de zomer van 2014 verscheen album nummer drie The Lunatic Chapters of Heavenly Creatures, hetgeen mijn kennismaking met deze best wel aparte band betekende. Ik maakte toen de vergelijking met bijvoorbeeld een Cradle Of Filth, die ik na een eerste beluistering van het nieuwe (concept)album The Lord Ov Shadows in de basis nog altijd wel kan onderschrijven. Al hebben de Koreanen inmiddels wel wat meer te bieden.

Bombast in het toetsenwerk, aangevuld met emotievolle strijkers, invloeden uit de klassieke muziek, sopranenzang, piano, maar bovenal een onheilspellende atmosfeer, dat zijn alvast de elementen die het donkere gehalte waarborgen. Ik heb al snel het idee dat het geluid nog wat is opgeschoven richting donker-romantische gothic. De extreemste randjes van death en black metal zijn er wel zo'n beetje vanaf, en hebben plaats gemaakt voor een meer duister-atmosferische aanpak. Inderdaad, een zelfde soort ontwikkeling die bands als Cradle Of Filth of Dimmu Borgir ook doormaakten.

Soms schiet Dark Mirror Ov Tragedy een beetje door in de epische bombast (zoals in Chapter III) maar evengoed worden de muzikale strapatsen in goede banen geleid. Blasts en gekrijs blijken zich prima te verhouden tot piano en strijkers, zodat daadwerkelijk een fraai samenspel ontstaat tussen schijnbare uitersten. Natuurlijk, dit is bij vlagen nog altijd extreme metal, maar vermengd met dromerige atmosferen zoals we die ook uit minder extreme muziek kennen, zoals new wave, darkrock of gothic, levert dat nog altijd fraaie en dreigende muziek op. Daar zorgen de nog altijd aanwezige grommende gitaarriffs en opzwepende ritmesectie wel voor.

The Lord Ov Shadows bestaat uit vijf hoofdstukken, die zonder onderbreking worden gepresenteerd. Behalve op muzikaal vlak, heeft de band ook thematisch de zaken stevig in handen. Binnen de kaders van het verhaal wordt retestrak gemusiceerd en gecomponeerd. Dark Mirror Ov Tragedy kan zich prima meten met de betere bands uit het gothic/symfonische (black) metal-genre. Een symfonische black metal opera las ik al ergens; geen slechte omschrijving lijkt me. Luister alleen al eens naar het lange, afsluitende titelnummer!

Song Je-Min "Reverof" - Bass

Kim Seung-Hee "Confyverse" - Drums

Son Gyeong-Ho "Senyt" - Guitars

Jeong Joonggon "Gash" - Guitars

Jun Ji-ni "Genie" - Keyboards, Piano

Hong Na-Gyeong "Arthenic" - Violin

Material Pneuma - Vocals