Loading...

Dark Rites - The Dark Hymns

Gepost in Reviews door Douwe op 07-11-2020

Tracklist

01. Divine Duplicity
02. Goliath The Coward
03. In Stasis
04. Moira
05. Scars
06. Serena
07. Shadow God
08. The Devils Heroes
09. The Great Halcyon Wars

Dark Rites is eigenlijk meer een project dan een band. De bandleden wonen verspreid over onze aardkloot en hebben via internet deze plaat samengesteld. Dark Rites is daarnaast een productief collectief. Ze bestaan pas sinds 2016 maar met The Dark Hymns brengen ze al hun derde full-length uit (naast drie eerder tussentijds verschenen singles).

Helaas ben ik niet zo enthousiast over deze plaat. Waarom? Omdat Dark Rites naar mijn idee niet echt goed is in het schrijven van nummers die beklijven. Dat komt hoofdzakelijk doordat de riffs mijn aandacht niet vast kunnen houden. Te generiek. En ook doordat er hier en daar (zo klinkt het) geforceerd stijlvreemde metalcore riffs in de arrangementen geplaatst zijn die niet echt goed in de nummers passen. Daarnaast vind ik dat de zang niet echt gedoseerd is ingezet. De grunts van Kole Blooded zijn over de gehele linie ‘in-your-face’ waardoor er ook zangtechnisch veel impact verloren gaat op The Dark Hymns.

Deze plaat geeft mij de indruk dat er geprobeerd is om tracks te schrijven die qua sound richting Behemoth zouden moeten gaan. Maar waar laatstgenoemde band alles perfect uitkient om gedoseerd en met dynamiek de nummers krachtig te maken, ontbeert Dark Rites dit talent. Dat hoor je terug in zowel de zang, alsook bij de riffs en drums. Soms, heel soms, spitsen mijn oren even wanneer er wel een vette riff voorbij komt. Zoals bijvoorbeeld op tweederde van Goliath The Coward. Maar doordat de heren deze riff vervolgens veel te vaak herhalen, verdwijnt de impact van de riff als sneeuw voor de zon. En dat is een manco dat het me lastig maakt om deze plaat goed te verteren.

Best jammer, want de bandleden beheersen hun instrumenten goed. De gitarist kan prima soleren. En met name drummer Randy Kaciak moet zeker even genoemd worden: een beest van een slagwerker. Er wordt bovendien strak gemusiceerd. Maar goede instrumentbeheersing alleen is geen garantie voor succes. Er is meer voor nodig om een goed stel nummers te schrijven. Dark Rites zou er denk ik daarom goed aan doen om wat meer tijd te spenderen aan het verbeteren van hun songwriting skills voordat ze weer met een nieuwe plaat op de proppen komen. De ingrediënten zijn er zeker, nu de uitwerking nog.

Wojtek Widuch - Guitars, Bass

Randy Kaciak - Drums

Kole Cook "Blooded" - Vocals