Loading...

Darkspace - Dark Space III I

Gepost in Reviews door Marko op 19-12-2014

Tracklist

01. Dark 4.18
02. Dark 4.19
03. Dark 4.20

Darkspace is terug uit hun kosmische slaap en iedereen zal het weten! De grootmeesters uit Zwitserland zijn zes jaar bezig geweest met de opvolger van het waanzinnig goede III en hoewel dat wel heel lang is voor de drie nummers op III I, is het de moeite meer dan waard.

De eerste vijf luisterbeurten zat ik met een big smile het uurtje muziek uit. Daarna vielen me ook de mindere dingen op, met name de soms wel hele lange ambient / drone stukken tussen de nummers door. Dat hoort nou eenmaal bij Darkspace (ook zusterband Paysage d’Hiver heeft daar ‘last’ van, al is het daar wind), maar als je slechts drie nummers uitbrengt, ga dan niet een kwart uit ruis en overgangen laten bestaan.

Het eerste nummer Dark 4.18, is een typisch Darkspace-nummer: een inleidend intro, een scene uit een film, een versnelling naar hyperspeed, even terugschakelen en weer verder razen. De drums blijven helaas het zwakke punt, in de zin van: je hoort ze bijna niet. De nadruk ligt duidelijk op de gitaren en keyboards, dus ook de bas is zelden uit de brij te halen. Het einde van Dark 4.18 gaat over in Dark 4.19 en dat duurt echt veel te lang. Ga rustig koffie zetten. Dark 4.19 is wat minder snel, ook wat langdradiger en voor zover mogelijk is dit het minst leuke nummer.

Maar dan komt Dark 4.20. Wauw. Een kort aanloopje en vervolgens een onvoorstelbaar snel, hypnotiserende reis naar een uitgestorven planeet in zonnestelsel z8 GND 5296. En dat in ruim vijftien minuten. De geniale laag keyboards die op de blasts zijn gelegd bezorgen me nog steeds kippenvel. Het nummer eindigt met een veelzeggende stilte… alles is weggeblazen, er rest slechts nog duisternis.

Darkspace komt met een waardige opvolger van III, maar iets meer muziek en wat minder ruis zou heel fijn zijn. Niettemin de nummer 1 in mijn jaarlijst, met gemak.

Zorgh - Bass, Vocals

Zhaaral - Guitars, Vocals

Wroth - Guitars, Vocals