Loading...

Dead Man's Walk - Life Denied

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-08-2014

Tracklist

01. The Kill, The Cure
02. Better off Dead
03. Numb
04. Permanent Marks
05. To cover the Fall

Dead Man's Walk is afkomstig uit Nijmegen RockCity, ontstaan in 2008 (al gaat de geschiedenis eigenlijk nog veel verder terug, met bijvoorbeeld Septuagint - 1991/2006), met aanvankelijk vier, inmiddels vijf leden. Hun roots liggen elk voor zich in een andere hoek van de metal, van daar uit besluiten ze om thrash en death metal op hun eigen manier te gaan spelen.

In december 2009 verschijnt promosingle Rise Again. Deze titel zal achteraf toepasselijk blijken, wanneer gitarist en medeoprichter Mike van Mulukom de band verlaat in 2011. Hij krijgt maar liefst twee opvolgers, vanaf dat moment is Dead Man's Walk een vijftal en gaat met hernieuwd elan aan de slag. Dat zal uiteindelijk resulteren in een splinternieuwe EP Life Denied, die vanaf half juli verkrijgbaar is en door de band stevig gepromoot wordt middels de nodige heftige optredens.

The Kill, The Cure maakt ondubbelzinnig duidelijk wat de band voor ogen heeft: de luisteraar wordt getrakteerd op stevige moderne metal, diepgeworteld in de old school thrash (denk: Exodus, Testament). Met thrashy drums, heavy riffs, melodieuze leads en een stevig grommende zanger is dit energieke muziek die het vooral op het podium goed zal gaan doen. Dit nummer rost er echt lekker op los! Hierna Laat Better Off Dead horen dat er ook death-invloeden aan de muziek te pas komen. Dit nummer is wat meer gevarieerd dan het vorige: aangename breaks laten de muziek behendig heen en weer laveren tussen thrash en death metal en leveren opnieuw een lekker beukend nummer op.

Dat de band ook de meer 'softe' kant niet schuwt laat Numb horen, dit is bijna de deathrash variatie op een ballad, melodieus, haast gevoelig hoor je hier een hele andere kant van de ruwe bolsters. Zo hoor je binnen drie tracks al even zo veel verschillende benaderingen van de heavy muziek van Dead Man's Walk. Ik ken bands die in de speelduur van een heel album minder afwisselend voor de dag komen. Om dat te benadrukken rost Permanent Marks opnieuw de pannen van het dak, om schrijver dezes uiteindelijk toch ook te laten meetappen en hoofdschudden op de aanstekelijke ritmes.

Ook horen we in het kader van de moderne twist aan deze muziek nog een snufje hardcore voorbijkomen, die de muziek nog wat makkelijker verteerbaar maakt. Opgefokte tempo's en brullende (soms meerstemmige) zang zijn daar debet aan. Dead Man's Walk laat zich niet beperken door muzikale grenzen van subgenres, en doet gewoon z'n eigen ding. Niet al te ingewikkeld, wel zeer pakkend, en met hoorbaar enthousiasme gebracht. Dit wil ik wel eens live bezig zien!

Dennis Melkert - zang

Jeroen van der Grift - gitaar

Pepijn Heilbron - bas, zang

Ingmar Janssen - drums

Petra Guijt - gitaar