Loading...

Death Dealer Union - Initiation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-11-2023

Tracklist

01. Initiation
02. The Vow of Silence
03. Ill Fated
04. Ekphrasis
05. The Integument
06. Mythos
07. The Big Blue
08. Back To Me
09. The Downfall
10. Love Me When I'm Ugly
11. Anew
12. Beyond Heaven

In 2019 vertrokken de muzikanten CC McKenna (drums) en Doug Weiand (gitaar) op een duister muzikaal pad, waarbij ze diverse metal-invloeden op één lijn brachten met diverse thema's als alchemie, het occulte en esoterie. Ze wisten toen nog niet dat het laatste ingrediënt van hun aanstaande samensmelting in aantocht was, en zou uitgroeien tot Death Dealer Union. Na een ontmoeting met de veelgeprezen frontvrouw Elena Cataraga (ook bekend als Lena Scissorhands van Infected Rain), werd er onmiddellijk een muzikaal pact gevormd: de band werd de studio in gedreven met producer Valentin Voluta (ook bekend van Infected Rain). Na een tweetal singles en video's is de band klaar voor hun debuutalbum, Initiation. En twee nieuwe bandleden: Hunter Havok op gitaar en Jonny Heinz op basgitaar.

Initiation begint met het instrumentale intro en titelnummer, dat bestaat uit wat elektronisch gepriegel. Met The Vow of Silence, een lekker uptempo swingend nummer, is al snel duidelijk dat de lenige stem van Lena een belangrijke rol toebedeeld heeft gekregen. Van pakkend en melodieus tot schreeuw en krijs, deze Moldavische brulboei beheerst het allemaal, en weet de verschillende vocale gedaanten op de juiste momenten in te zetten. De 'metal light' stelt op zichzelf niet heel veel voor, het is het soort samensmelting met electro- en pop-invloeden zoals we die tegenwoordig wel vaker horen.

Ill Fated draait om een riff zoals Rammstein er dertien in een dozijn schreef, waarna nummers als Ekphrasis en Mythos eer bewijzen aan de jaren '90 grunge / nu metal-hybride. Daar tussen zit het enthousiast en energiek gebrachte The Integument, een aangename uptempo opsteker te midden van het sombere geneuzel van voornoemde tracks. The Big Blue is me iets te standaard symfo-metal, al geeft Lena er weer een stevige twist aan waardoor er toch nog iets te beleven valt. Maar zelfs aan Back To Me valt er voor haar geen eer meer te behalen.

Dat geldt ook voor het balladesque Love Me When I'm Ugly, dat als compositie (ook) al niet veel voorstelt. Afsluiter Beyond Heaven moet het album dan nog een beetje gaan redden, en verdomd, dat lukt nog best ook. Naast de elektronica horen we hier ook nog eens 'echte' metal uitbarstingen, en is dit nummer wat minder voorspelbaar. De dynamiek van dit slotakkoord had ik graag wat meer gehoord op dit album.

Initiation voelt voor mij aan als een typisch debuutalbum: Death Dealer Union heeft best aardige ideeën, maar de uitwerking laat nog wel wat te wensen over. Het album wordt wat mij betreft echt gered door de zangeres van dienst, hopelijk pikt de band daar in compositorisch opzicht bij aan.

Lena Scissorhands - Vocals

CC McKenna - Percussion, Drums

Doug Weiand - Guitars

Valentino - Guitars, Bass

Jonny Heinz - Bass