Loading...

Death Reich - Death Camp

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-11-2021

Tracklist

01. Death Camp
02. Hunger
03. Fight Fire With Fire [Metallica cover]

De afgelopen drie decennia speelden de leden van Death Reich extreme metal in verschillende constellaties. Death Reich werd in 2018 opgericht door Jonas Blom, die aanvankelijk nog gitaar speelde, samen met Marcus Fors op drums en Robert Axelsson op bas. Later rekruteerden ze Christer Bergqvist op gitaar en Johnny Lehto op zang. Uitgezonderd drummer Fors hebben deze heren een gezamenlijk verleden en heden in onder meer Grief Of Emerald. Deze drummer is snel na oprichting vertrokken, waardoor Jonas Blom die plek overnam, en Robert Babic is toegevoegd als gitarist.

Het vijftal deelt een grote passie voor het death metal-genre, en streeft er naar om death metal te maken waar ze zelf naar zouden willen luisteren. Snel en agressief met teksten over de vele gezichten van het kwaad. De Death Camp EP vertegenwoordigt hun kijk op death metal en wat er in de nabije toekomst van een hedendaagse death metalband kan worden verwacht. Deze debuut-EP is dan ook te beschouwen als een ode aan de oorsprong van extreme muziek. Hoewel Zweeds houdt Death Reich zich nadrukkelijk verre van de gangbare old school HM-2 - niche.

Death Reich nam in 2018 een demo op die vanwege het onbevredigende resultaat nooit het daglicht zag. De band speelde aanvankelijk Amerikaanse old school Scott Burns-tijdperk death metal, maar veranderde van richting naar snellere, ongecompliceerde en brutalere death metal en begon nieuwe nummers te schrijven en te repeteren. In 2020 verschenen via youtube twee singles van de band, maar die zijn eigenlijk nooit echt gepromoot. Aansluitend zijn nieuwe opnames gemaakt die nu (pas) worden uitgebracht onder de noemer Death Camp.

De EP bevat het titelnummer Death Camp, een track genaamd Hunger en een cover van Metallica's klassieker Fight Fire With Fire. Maar waarom eigenlijk niet een EP uitgebracht met alle vijf die nummers? Zo vraag ik mij af. Want stilistisch passen ze prima bij elkaar vind ik, en dan had de EP ook wat meer body gehad. En de kwaliteit was er echt niet minder om geworden.

Voor een stelletje ervaren rotten levert dit vijftal opvallend moderne death metal af. Technisch onderlegd, met oor voor detail, en vlotte, compacte composities. Sterker nog, met achtenhalve minuut is dit wel een hele korte kennismaking. Maar wat mij betreft wel eentje die smaakt naar meer. Een volledig album bevindt zich in de afrondende fase en zal binnen afzienbare tijd worden uitgebracht. Van de tracks van de EP is (nog?) geen video beschikbaar, dus hier een van de eerder verschenen nummers:

Jonas Blom - Drums

Johnny Lehto - Vocals

Christer Bergqvist - Guitars

Robert Babic - Guitars

Robert Axelsson - Bass