Loading...

Defect Designer - Chitin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-03-2024

Tracklist

01. Uglification Spell
02. To Ziggurat
03. Simulacrum
04. We Will Need Your Chitin
05. We Prescribe
06. Certainty After The Kafkaesque Twist
07. Gaudy Colors From Your Plastic Bag
08. Shine Shine
09. Story Of A Styrofoam
10. Insomnia
11. Nu, Pogodi!
12. Orgone Accumulator

Defect Designer is opgericht in 2005 in Novosibirsk, Rusland onder aanvoering van Dmitry Sukhinin. De eerste schreden op het (extreem metalen) muzikale pad verliepen moeizaam. Na de verhuizing naar Noorwegen en het inlijven van Noorse muzikanten leken de zaken wat spoediger te verlopen. Na de albums Wax (2009) en Ageing Accelerator (2015) en de EP Neanderthal (2022) is Sukhinin met twee kompanen toe an album nummer drie: Chitin. Zoals je ziet: geen al te hoge productiviteit door de jaren heen, maar ik beloof: wel kwaliteit!

Vergeleken met voorgaand werk is de grind-urgentie vervangen door meer thrashy invloeden, al ligt de nadruk uiteraard op het death metal-gedeelte van het geluid. Samen met de onstuitbare flair voor progressieve experimenten, uiteraard. De muziek is net zo wild, fantasierijk en kleurrijk als je van ze zou verwachten, en net als hun artwork van (de inmiddels 77-jarige!) Ian Miller bevat het verbijsterende ingewikkelde details.

Elk van de maar liefst twaalf nummers lijkt iets unieks te bieden aan de release, en voegt in sommige gevallen zelfs een dimensie of twee toe, en ondanks alle oneindige ingewikkeldheden is er een gevoel van ritmische aanstekelijkheid en samenhang. In eenvoudige woorden: dit is een verfrissende death metal plaat van het soort dat je niet zo vaak tegen komt.

Het heeft een losgeslagen, vrijgevochten kwaliteit die onmogelijk na te maken is, en het pure plezier dat ontstaat bij het creatief samenstellen van deze plaat is op zijn zachtst gezegd voelbaar, nee, aanstekelijk. Chitin is passend uitdagend en buitengewoon onstuimig, en zal je hoofd in vuur en vlam zetten en een glimlach op je gezicht toveren.

Dmitry Sukhinin - Guitars, vocals

Martin Storm-Olsen - Bass, vocals

Eugene Ryabchenko - Drums