Loading...

Defect Designer - Neanderthal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-07-2022

Tracklist

01. Neanderthal
02. Wrinkles
03. Trolls
04. Luddites
05. Vlad
06. Pigsty
07. Time, Forward

Defect Designer is opgericht in 2005 in Novosibirsk, Rusland onder aanvoering van Dmitry Sukhinin. De eerste schreden op het (extreem metalen) muzikale pad verliepen moeizaam. Na de verhuizing naar Noorwegen en het inlijven van Noorse muzikanten leken de zaken wat spoediger te verlopen. Na de albums Wax (2009) en Ageing Accelerator (2015) is de band toe aan een nieuwe EP in 2022: Neanderthal. Zoals je ziet: geen al te hoge productiviteit, maar ik beloof: wel kwaliteit!

In samenwerking met leden van Diskord (twee namen die onlosmakelijk verbonden blijven, twee van de drie leden zitten in beide bands) herinterpreteert Defect Designer death metal op hun eigen manier, met grind-invloeden en een maniakale ijver. Met de vrijgevochten, losgeslagen benadering die grenst aan de schijn van frivool, is er in feite een methode voor deze schijnbare waanzin: alles is zorgvuldig doordacht en geschreven voor een maximale effectiviteit.

Er is een reden waarom deze release van begin tot eind aanvoelt als een onverminderde rush, waarbij het momentum alleen maar verder sneeuwbalt naarmate de EP vordert. De uitvoeringen zijn top, zoals te verwachten is als er meerdere leden van het kaliber Diskord op deze plaat staan. Het is dan alleen gepast dat hun vaardigheden worden gebruikt om een ​​ander soort geluid te kanaliseren met behoud van de vindingrijkheid.

Hoewel dit wilde, vermakelijke en veelzijdige mini-album (de zeven titels duren bij elkaar 18 minuten) eerder eindigt dan gewenst, dwingt het de luisteraar alleen om het steeds opnieuw levendig te ervaren en vreemde nieuwe dingen te ontdekken, zoals in het al even ingewikkelde artwork van de hand van (de inmiddels 75-jarige) Ian Miller, en uit te kijken naar (veel) meer materiaal dat vorm krijgt van deze misdadig over het hoofd geziene death metal band.

Eyvind W. Axelsen - bass guitar

Simen Kandola - drums

Dmitry Sukhinin - vocals, guitars

Martin Storm-Olsen - guitars, vocals