Loading...

Defying - Nexus Artificial

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-06-2014

Tracklist

01. Démourgós
02. Newborn Sun
03. Portraits
04. Prayers
05. Mismatch
06. Imitation
07. Ningma
08. Anaesthesia
09. Suppression
10. Ab Originis

Defying is een band die werd opgericht in 2008 in Olsztyn, Polen, op initiatief van Rafał Warniełło (gitaar) en Tomasz Semeniuk (drums). Met nieuw aangeworven bassist Paweł Siemaszko en gitarist Dominik Pliszko creëerde de band zijn eerste composities, en werd een eerste demo Phial Of Prayers opgenomen. Na een lange zoektocht naar een geschikte zanger werd Marcin Bielski gevonden (die overigens niet zou blijven, waarna vanaf 2013 nieuwe gitarist Piotr Stępiński de zang erbij zou gaan doen). Sinds 2010 is de band begonnen om meer live te spelen, en zich toe te leggen op het schrijven van nieuw materiaal, waar uiteindelijk, na nog wat demo's, debuutalbum Nexus Artificial uit voort zou komen.

De Polen brengen ons progressieve metal; maar dan niet als in progmetal a la Dream Theater, maar eerder rustieke, experimentele metal. Intro Démourgós klinkt al behoorlijk mysterieus, maar blijkt gaandeweg zeer representatief, en dus passend, bij de muziek van het Poolse kwartet. Newborn Sun is vervolgens een uitgesponnen track met een interessante opbouw, waarbij ik eigenlijk vooral moet denken aan ons 'eigen' The Gathering. Verwacht dus in eerste instantie geen al te heavy muziek. Dat verandert wanneer na zo'n vier en halve minuut het nummer openbarst met heftiger gitaarwerk, en zowaar een grunt als zang. Die had ik even niet aan horen komen.

Het lijkt er daarmee wel op dat de band z'n roots heeft in de doom/death metal, al moet dat ook weer niet overdreven worden. Maar er zijn zeker aspecten in de muziek die daar op terug te voeren zijn. Portraits doet het wat rustiger aan, met ruimte voor percussie en ook cleane zang komen de progressieve elementen goed naar voren, naast de genoemde roots van de muziek. Single Prayers lijkt me dan ook redelijk representatief voor de muziek van Defying, waarop de mysterieuze sfeer goed naar voren komt. Dit lijkt me echt de kracht van de band.

Brede waaiers van gitaar-effecten, akoestische gitaren en subtiele samples overlappen de progressieve dynamiek van de ritmesectie, en houdt de muziek altijd spannend en meeslepend. De vocale reikwijdte gaat van haast gesproken voordracht (waarbij ook een vrouwelijk stem, zoals in Mismatch) via cleane zang tot aan de genoemde grunt; ook dit 'instrument' wordt dus ten volle benut!

De overwegend dromerige, en 'slechts' bij vlagen heavy muziek lijkt me een aangename uitdaging voor muzikale avonturiers. Let er vooral op hoe fraai de nummers zijn opgebouwd / in laagjes zijn samengesteld. Ik adviseer meerdere luisterbeurten, want er gebeurt genoeg. Genieten zal uw deel zijn.

Piotr Stępiński - vocals, guitars

Rafał Warniełło - guitars

Paweł Siemaszko - bass

Tomasz Semeniuk - drums, sampling