Loading...

Degenerate - Demo 2016

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-03-2016

Tracklist

01. Gaia's Vice
02. Dead Set
03. Half Life
04. Lizzy

Over Degenerate kan ik vooralsnog maar verdomd weinig vertellen. Bij gebrek aan een bio het internet afstruinend kom ik ook niet heel veel verder dan dat de band Purmerend opgeeft als plaats van herkomst. Zo'n beetje het enige teken van leven is de digitale demo met de summiere titel Demo 2016. De enige andere hint is de naam van de (sessie-)drummer die hier te horen is: Melle Kramer herken ik nog van het nog niet zo lang geleden door mijzelf besproken Dauthuz. De andere namen die vermeld worden (Rens H. (Hilgers?) en Machiel B.) zijn wegens het ontbreken van achternamen behoorlijk anoniem, tegelijk neem ik aan dat een van hen het brein achter Degenerate is. Zelfs de cover (van de hand van Last Fear opperhoofd Youri als ik me niet vergis) biedt geen enkel aanknopingspunt.

Nou ja, dan moet ik het maar over de muziek gaan hebben. Vier nummers in net geen twintig minuten laten een modern klinkende metal-mix horen. Een beetje death metal, een wat grotere hoeveelheid thrash, en een dosis hardcore (Dead Set) voor de groove. En als nachtkaars een meer melodieuze afsluiter (Lizzy) die ik niet helemaal kan rijmen met de overige drie tracks. Die zijn namelijk behoorlijk opzwepend, beuken en grooven lekker rechttoe rechtaan.

De sirene die opent bij wijze van intro neem ik als waarschuwing serieus: ik zet mij schrap voor wat komen gaat. Dat blijkt dus het aanhoren prima waard. Ik neem aan dat het personeel dat achter deze band schuil gaat wel enige ervaring in de bagage heeft, want de muziek wordt akelig strak uitgevoerd. Of het nou gaat om groove/thrash metal (Gaia's Vice) of de meer beukende hardcore (Dead Set) of metalcore (Half Life) aanpak, de muzikanten staan hun mannetje.

Afsluiter Lizzy vind ik dan wat afwijkend klinken. Trager, melodieuzer, het spettert ook een stuk minder. Het nummer bevat zelfs een flink melodieuze, cleane gitaarsolo, beetje old school wel. Die ik overigens wel heel fraai vind. Op een of andere manier wil dit nummer me verder echter toch niet zo pakken als de eerste drie. Wat daar dan wel bijzonder aan is, is dat Degenerate op vier tracks ongeveer vier kanten van hun muziek heeft laten horen. De gemene deler is er zeker: de muziek is pakkend, of dat nou op een groovende of opzwepende manier is. Het metal-wiel wordt absoluut niet opnieuw uitgevonden, maar onderhoudend en veelbelovend is deze demo zeker!

Rens H. - zang, gitaar

Melle Kramer - drums